JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Ansvar for arbeidsforhold også utenfor Norge grenser

- Vi må forvente at norske bedrifter er grunnleggende positive til faglig organisering når de etablerer seg i utlandet, selv om ikke alle land har en Roar Flåthen, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da regjeringen la fra stortingsmeldingen om næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi.

linesch@lo-media.no

I fraværet av utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk statssekretær Elisabeth Walaas æren av å presentere den historiske storingsmeldingen. Det har aldri tidligere vært avgitt en melding om samfunnsansvar i Norge. - Vi forventer at næringslivet tar sitt samfunnsansvar alvorlig. Viljen til å ta ansvaret er viktig. Viljen til å styrke menneskerettigheter, skape anstendige arbeidsvilkår, det er viktig å ta vare på miljø, bekjempe korrupsjon og fremme åpenhet og innsyn, sa Walaas. Hun påpekte også at staten selv, som eier, investor og innkjøper må være sitt samfunnsansvar bevisst.

Stortingsmeldingen

tydeliggjør bedrifters ansvar når det gjelder menneskerettigheter, anstendig arbeidsliv, miljø og anti-korrupsjon. Regjeringen og utenrikstjenesten vil styrke sitt engasjement gjennom økt rådgivning, samarbeid og dialog med næringslivet. - Vi må huske at myndighetene aldri kan overta arbeidsgivernes samfunnsansvar. Det må de ta selv, sa Walaas.

Næringsminister Sylvia

Brustad understreket betydningen av at det må arbeides kontinuerlig og systematisk med samfunnsansvar. - Vi forventer mye av norske bedrifter i utlandet, men det skulle bare mangle. Vi bør ligge i front i verden når det gjelder arbeid med samfunnsansvar, sa Brustad. - Det er krevende, men bedrifter må også se på det som en forretningsmulighet – for dette er lønnsomt, sa næringsministeren.

Også for miljø

- og utviklingsminister Erik Solheim er meldingen et viktig verktøy. - Denne Stortingsmeldingen er uttrykk for det aktive arbeidet Regjeringen gjør for et mer forpliktende internasjonalt rammeverk for bedrifters samfunnsansvar i utlandet, for menneskerettigheter, arbeidsstandarder og miljø, sa Solheim. Han understreket at norske bedrifter ikke må se på samfunnsansvar som veldedighet. - Jeg sier et rungende nei til veldedighet. Kjernen er at næringslivets virksomhet blant annet tar vare på miljø, etikk og utvikling. Det er flott med veldedighet, men dette arbeidet kan ikke kompenseres med enkelte veldedighetsprosjekt, sa Solheim.

Både LO

og NHO har vært sentrale i arbeidet med meldingen. LO-leder Roar Flåthen ønsket stortingsmeldingen velkommen og ga regjeringen honnør for arbeidet. - Det er viktig at norske bedrifter tar med seg de gode samarbeidsrelasjoner utenlands, og inviterer de ansatte med, gir de innflytelse og oppretter dialog. Vår erfaring er at du skal ikke bevege deg langt utenfor Norden før at det er vesentlig andre samarbeidsrelasjoner, i negativ forstand, sa Flåthen. LO-lederen benyttet anledningen til å understreke at det er viktig at retningslinjer for samfunnsansvar må utarbeides sammen med de ansatte både her hjemme og ute. Han var glad for at det i meldingen blant annet er lagt vekt på å bidra til globale samarbeidsavtaler, å styrke OECDs retningslinjer for samfunnsansvar og at ILOs konvensjoner er ilagt stor vekt.

NHO-direktør Finn

Bergesen jr ønsket også meldingen velkommen og understreket at samfunnsansvar er god butikk. Han trakk blant annet fram at næringslivets samfunnsansvar handler om å skape trygge og gode arbeidsplasser. Blant alle honnørordene bemerket imidlertid Bergesen at NHO ikke liker forslaget om utvidet opplysningsplikt. Regjeringen foreslår at Regnskapsloven skal pålegge norske virksomheter utvidet opplysningsplikt når det gjelder hvordan etiske retningslinjer ivaretas. - Vi tror ikke det er det riktige virkemiddelet, sa Bergesen. LO støtter forslaget.

Annonse
Annonse