JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asylbarna sviktes igjen

Antallet enslige mindreårige asylsøkere økte kraftig i fjor. I 2005 lovet regjeringen å overføre asylbarna til barnevernet – det har ikke skjedd.

Adel (16) kom til Norge i mai i fjor etter å ha rømt fra Afghanistan. Først bodde han to måneder på Hvalstad transittmottak, før han ble overført til Hvalstad ordinære mottak på den andre siden av plassen. Tiden på transittmottaket var drepende kjedelig, forklarer han.

– Man gjør ingenting annet enn å spise og sove, sier Adel til Dagsavisen.

Han er en av de 1.374 enslige mindreårige asylsøkere som kom til Norge i fjor. Det er 971 flere enn året før, en økning på 240 prosent. Tre av fire kommer fra Afghanistan, Irak, Eritrea eller Somalia, land herjet av krig og konflikt.

I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å overføre omsorgen til barnevernet. For asylbarn under 15 år ble dette iverksatt fra 2007. Året etter skulle omsorgen for de mellom 15 og 18 år også overføres til barnevernet. Dette ble så utsatt til 2009, men nå er en slik overføring i det blå.

Prinsippløs regjering

Redd Barna mener det er prinsippløst av regjeringen å utsette reformen som skulle overføre alle asylbarna til barnevernet.

– Regjeringen skylder på den voldsomme asylant-tilstrømmingen som årsak til at disse barna nå ikke får omsorgen de har krav på. Man ville aldri i verden brukt samme argumentasjon om det var et økt antall norske barn som opplevde omsorgssvikt, sier flyktningrådgiver Thale Skybak i Redd Barna.

Et nettverk av 14 organisasjoner, deriblant Redd Barna, Advokatforeningen og FO, har tidligere slaktet regjeringens manglende innsats for mindreårige asylsøkere.

Rikke Lassen i Advokatforeningen mener det er uholdbart at det ennå ikke er avklart når barnevernet får ansvaret for alle asylbarna.

– Har regjeringen gitt opp disse barna? Har de tatt to skritt tilbake uten å si fra?

Vil bli økonom

Adel aktiviserer seg mer nå som han bor på det ordinære mottaket på Hvalstad. Fem ganger i uka lærer han norsk, han har praksisplass på McDonalds og driver med idrett. Det får tankene over på noe annet enn asylsøknaden som Utlendingsdirektoratet (UDI) ennå ikke har svart på.

– Hvis jeg ikke hadde aktivisert meg ville jeg blitt gal, sier han.

Adel har familie i Afghanistan, men forteller at han ikke vet hvor de er eller hva som kan ha skjedd med dem. Tenåringen puster tungt ved tanken på et avslag fra UDI. Men smiler bredt når han ser for seg en innvilget søknad og mulig framtid i Norge.

– Jeg vil gjerne studere økonomi. Ellers vil jeg bare lære og ha glede av livet.

Gir ingen datogaranti

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er fast bestemt på at alle enslige mindreårige asylsøkere skal tas hånd om av barnevernet. Men hun vet ikke når det skjer. Hun avviser at regjeringen er prinsippløs eller har gitt opp asylbarna.

Statsråden sier det viktigste var å ta hånd om de yngste først.

Hun ønsker å stable på beina et skikkelig tilbud før de over femten år også overføres til barnevernet.

– Tilbakemeldingen fra fagmiljøene, er; ikke sett i gang med et politisk prestisjeprosjekt, men gjør dette på en grundig måte, sier Huitfeldt.

Hun kan ikke gi en avklaring, eller si noe om når de over femten år skal overføres. (ANB)

Annonse
Annonse