JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høybråten fikk ingen hjelp fra Hanssen

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen, ville ikke bidra til innføring av røykeloven i 2004, skriver Dagfinn Høybråten i ny bok.

Det var daværende helseminister Dagfinn Høybråten som i 2004 innførte røykeloven. Forslaget ble møtt med voldsomme protester og Høybråten forteller i boken om manglende støtte fra Arbeiderpartiet og sterk motstand hos regjeringspartner Høyre, skriver Aftenposten.

Forslaget om røykfrie restauranter ble sendt på høring, og Høybråten forsøkte å få Aps daværende sosialpolitiske talsmann, Bjarne Håkon Hanssen, til å støtte det. Han «ga ikke noe ved dørene, til tross for LOs klare støtte til et totalforbud», skriver Høybråten, som opplyser at Hanssen uttalte at han tvilte på at Høybråten ville få Høyre med på forslaget.

– Der traff han nok spikeren på hodet, skriver Høybråten. I Høyres stortingsgruppe var motstanden massiv. Eneste unntak var partiets helsepolitiske talsmann, Bent Høie.

Ifølge Høybråten var det daværende Høyre-leder Jan Petersen som skar gjennom og overtalte Høyres stortingsgruppe til å støtte forbudet.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen bekrefter fremstillingen, men er uenig i Høybråtens konklusjon.

– Jeg mener det er feil av Høybråten å være skuffet over at han ikke fikk Arbeiderpartiet til å ta standpunkt til en sak som Bondevik-regjeringen selv ikke hadde tatt stilling til. Vi var veldig klare på at først måtte Regjeringen bestemme seg, sier Hanssen, som mener at innføringen av røykeloven er en «imponerende del av Høybråtens politiske historie». (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse