JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Intern strid om rasismeparagrafen

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete presset fram en utvidelse av rasismeparagrafen til også å omfatte krenkelse av religioner, melder Aftenposten.

Justisminister Knut Storberget (Ap) og regjeringen har fått massiv kritikk fra en rekke hold for sitt forslag til endring i straffeloven. Regjeringen fjerner den gamle og nærmest sovende blasfemiparagrafen, men utvider isteden den såkalte rasismeparagrafen til også å omfatte «kvalifiserte angrep på religion eller livssyn». Målet er å verne «ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser».

– Feil signal

– Den eksisterende blasfemiparagrafen har ikke vært i bruk de siste 75 årene. Selv om den nå skal oppheves, blir det et helt feil signal om lovgiver skal fjerne ethvert vern mot krenkende ytringer fjernt fra ethvert saklig meningsinnhold, sier Navarsete.

Hun mener at å videreføre et vern mot de groveste blasfemiske ytringer er å føre videre en etisk referanseramme som har vært med på å forme både samfunnsutviklingen og samfunnsdebatten.

– Et slikt vern mot blasfemiske ytringer signaliserer respekt for ulikhet og mangfold, sier hun.

Uenighet

Ifølge Aftenposten er Storberget personlig uenig i at straffeloven endres på denne måten. Storberget vil ikke si stort annet enn at regjeringen står samlet bak forslaget, som skal ha slått ned som en bombe da det ble kjent på Stortinget før jul.

– Regjeringen står samlet rundt dette. Det er viktig å få fjernet blasfemiparagrafen. Samtidig hilser vi debatten velkommen. Vi skal være lydhøre overfor innspill. Her er det vanskelige avveininger mellom ytringsfriheten og vernet i forhold til hatefulle ytringer, sier Storberget til avisen.

Lederen i justiskomiteen, partikollega Anne Marit Bjørnflaten, er klarere:

– Jeg registrerer at utfallet ble som det ble. Her vant Sp fram. Men vi må nå lytte til de innspill som måtte komme, sier hun.

– Opptatt av ytringsfrihet

Navarsete sier at regjeringen er opptatt av ytringsfriheten og understreker at den nye lovparagrafen må sees i lys av Grunnlovens paragraf 100 og de folkerettslige forpliktelsene Norge har påtatt seg for å sikre ytringsfrihet.

– Det er viktig å ha klart for seg at regjeringen ikke har fremmet et konkret lovforslag ennå. Et konkret forslag til lovtekst vil først komme når vi legger fram proposisjonen om at straffeloven skal tre i kraft. Fram til det vil vi lytte til gode innspill når det gjelder utforming av paragrafen, sier Sp-lederen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse