JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanning: 5 år. Tittel: Ufaglært

Camilla Glæstad er i ferd med å avslutte en mastergrad og har årevis med yrkeserfaring. I skolen kalles hun ufaglært.

Camilla Glæstad kan godt tenke seg å bruke masterutdanningen sin i filosofi, som hun leverer i mai, til å bli lærer. Men Opplæringsloven krever pedagogisk utdannelse av alle som skal ansettes av skolen. I Glæstads tilfelle betyr det at hun må studere et år praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) for å ha noen som helst mulighet til fast lærerjobb. Det er lettere sagt enn gjort.

– Det finnes for få plasser på PPU i Oslo. Dessuten har jeg lyst til å begynne å jobbe, og kunne tenke meg å studere PPU på deltid. Men heller ikke der finnes nok plasser. Så jeg tror jeg kommer til å søke jobb i næringslivet – det er både bedre betalt og lettere tilgjengelig, sier Glæstad.

– Feil fokus

Camilla Glæstad har jobbet som lærervikar i snart to år. Men selv ikke det, flere års yrkeserfaring og en mastergrad gir altså 37-åringen mulighet til fast jobb i skolen.

– Ikke engang med doktorgrad får man fast jobb uten pedagogisk utdannelse. Jeg har stor respekt for pedagogikken, men jeg synes vi legger i overkant vekt på formidlingskunnskapen og for lite på faginnholdet.

Glæstad gir et aktuelt eksempel:

– Det skal satses på filosofi i skolen nå. Men i stedet for at jeg og andre med fagbakgrunn kan brukes til å undervise, sendes lærerne på et halvdagskurs. Da er de plutselig mer egnede enn meg til å undervise i filosofi.

Hun liker ikke å måtte kalle seg «ufaglært» når hun jobber i skoleverket.

– Jeg er ikke ufaglært – jeg kan faget mitt. Men jeg mangler formidlingsutdanning.

Den utdanningen vil hun gjerne skaffe seg. Men det kan ta lang tid på grunn av at det mangler plasser på PPU. Så lang tid at Camilla finner seg et annet yrke.

– Jeg tror at skoleverket mister mange på grunn av PPU-køen. Det er synd, sier hun.

– Får ikke fast jobb

– Loven stiller krav om 30 studiepoeng i pedagogikk for en fast ansettelse av lærere. Man kan godt ansette andre, men ikke i fast stilling, bekrefter Eva Lian, leder for fagområde utdanning i Kommunenes Sentralforbund (KS).

Men manglende fast ansettelse trenger ikke gå ut over lønnen, påpeker hun.

– Lønnen vil avhenge av avtalen mellom arbeidsgiver – kommunen – og den enkelte lærer. En tung faglig utdanning vil som oftest gi god uttelling.

Lian er enig i at det bør legges til rette for PPU-studier ved siden jobb.

– Det er viktig å legge til rette for at læreren kan ta PPU ved siden av jobben. Det bør legges til rette for nettbaserte løsninger, og noe av undervisningen kan legges til helgeseminar og lignende. Jeg har inntrykk av at mange høyskoler legger forholdene til rette på den måten. (ANB)

Tilbys ved 23 universitet og høgskoler i Norge.

1974 studenter ble tatt opp i 2008, 1481 ble uteksaminert i 2008.

60 studiepoeng (tilsvarende ett års heltidsstudium): 30 studiepoeng pedagogikk og 30 studiepoeng fag- eller yrkesdidaktikk.

Praksisopplæring er integrert i studiene, og tilsvarer 12-14 arbeidsuker.

Kilde: NSDs Database for høgre utdanning / NRLU (ANB)

Annonse
Annonse

Tilbys ved 23 universitet og høgskoler i Norge.

1974 studenter ble tatt opp i 2008, 1481 ble uteksaminert i 2008.

60 studiepoeng (tilsvarende ett års heltidsstudium): 30 studiepoeng pedagogikk og 30 studiepoeng fag- eller yrkesdidaktikk.

Praksisopplæring er integrert i studiene, og tilsvarer 12-14 arbeidsuker.

Kilde: NSDs Database for høgre utdanning / NRLU (ANB)