JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir justisministeren strykkarakter

Streikeklare og forbannede polititjenestemenn får langt på vei støtte fra opposisjonen på Stortinget.

Justispolitisk talskvinne Elisabeth Aspaker (H) sier at justisministeren har lagt opp til en uhyre uryddig prosess i arbeidet med bemanningssituasjonen i politiet. Hun sier Storberget har bedyret i Stortinget at han er i dialog med politiet.

– Det som nå skjer er ikke et bidrag til samarbeid. Men det er ikke mulig for oss å komme i dialog med Storberget. Han har tenkt å håndtere dette selv. Og håndteringen hans står til stryk, sier Aspaker til NTB.

Nesten alle lensmannskontorer vil være ubemannet når politiet går ut i streik over hele landet torsdag.

Illsint leder

– Vi er fly forbannet, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

Politiforbundet mener at regjeringen tvinger politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og at regjeringen fratar de tillitsvalgte forhandlingsretten. Det vil ikke forbundet ha noe av.

En illsint forbundsleder sier at dette er dråpen som har fått begeret til å flyte over. Han forsikrer at aksjonen er fullt lovlig.

I politidistriktene landet rundt vil bemanningen være på et minimumsnivå i tidsrommet fra 11.00 til 12.30 torsdag ettermiddag.

Andersen overrasket

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen sier at den krasse kritikken overrasker ham: - Jeg hadde ventet reaksjoner, men jeg overrasket over styrken på reaksjonene, sier han.

Andersen viser til at flere grupper i samfunnet med spesielt samfunnsviktige oppgave, har egne bestemmelser om arbeidstid regulert i forskrift, for eksempel brannvesenet og forsvaret.

– Politiet er derfor ikke i en særstilling her. Det vi nå gjør, er å videreføre dagens bestemmelser i denne forskriften. Det er med andre ord ikke snakk om noen innstramning av hvilebestemmelsene slik de er utformet i dag, sier han.

Minimumsbemanning

Politidirektoratet uttaler i en pressemelding at de legger til grunn at politiets aksjon torsdag er lovlig.

– Publikum vil merke politiets politiske demonstrasjon torsdag, men ikke dersom liv og helse står i fare, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Politiets Fellesforbund (PF) understreker at politidistriktene kommer til å ha en bemanning på et minimum under den halvannen times lange markeringen.

– Arbeidstakernes rett til å forhandle om arbeidstidsordninger er nedfelt i lovverket. Et lignende overgrep har vi ikke opplevd siden politiet ble fratatt streikeretten i 1959, sier Arne Johannessen.

Han anklager Storberget for å ha kjørt en dobbelt strategi, en lekedialog og forberedt et maktovergrep parallelt.

Frykter eskalering

Fremskrittspartiet frykter at konfliktnivået vil eskalere i kjølvannet av politistreiken og at publikum må betale en enda større pris.

Frps justispolitiker Jan Arild Ellingsen sier at han ikke er imponert over justisminister Knut Storbergets håndtering av saken, som nå har ført til at politiet går til politisk streik.

Han sier han ikke ser noen annen utvei enn at partene må sette seg sammen og forhandle fram en felles forståelse av arbeidstidsordningene (ANB-NTB)

Annonse
Annonse