JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen motarbeider asylbarna

Både barneombudet og opposisjonen kritiserer regjeringen for treg behandling av asylbarna.

– Flere med meg forventet at regjeringen skulle oppfylle løftet om å overføre disse barna til barnevernet. Når et opplagt løfte på et så viktig område blir brutt, er det mer enn velegnet til å skape politikerforakt.

Det sier barneombud Reidar Hjermann, som mener overføringen må starte umiddelbart, om så med ett barn om gangen.

Krever skikkelig tilbud

Som Dagsavisen skrev onsdag har regjeringen, tross gjentatte løfter, ennå ingen plan for når asylbarna mellom 15 og 18 år kan overføres til barnevernet. Barneombudet forventer at barna straks får et skikkelig tilbud der de er. Og om de får det, skal ikke det være noen unnskyldning for å utsette barnevernets omsorgsovertakelse ytterligere, mener han.

– Gjennom å utsette overføringen har de ansvarlige for barnevern i barne- og likestillingsdepartementet systematisk motarbeidet denne overføringen, sier Hjermann.

– Det virker som om regjeringen ikke vil ha disse barna her.

– Meget alvorlig

Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal (KrF) mener det er uholdbart at asylbarna er satt på vent og karakteriserer regjeringens løftebrudd som meget alvorlig.

– Barnekonvensjonen gir alle barn rettigheter. Ved å sette disse barna på vent, nekter regjeringen dem disse rettighetene. Det er meget, meget alvorlig.

Hun har forståelse for at overføringen ble utsatt for å få på plass et egnet tilbud, men understreker at tida nå har løpt fra regjeringen.

– Regjeringen har sagt til Stortinget at denne saken er utsatt, og nå må de komme med status. I det minste må de komme og redegjøre for hvorfor de fortsatt utsetter dette, sier hun, og kommer med en oppfordring til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt:

– De barna som venter i mottak og går glipp av rettighetene de har før de fyller 18 år, må få beholde de rettighetene og ikke bare kastes ut av landet.

– Vi ber ikke regjeringen om magi, det er snakk om prioritering. Statsrådens mangel på svar avslører at regjeringen ikke lenger synes disse barna er så viktige. Vi har gitt regjeringen frist til revidert statsbudsjett i mai med å redegjøre for disse barna, sier Venstres førstenestleder, Trine Skei Grande.

Holdningene til asylbarna gjenspeiles i Huitfeldts prioriteringer, mener hun.

– Det er tydelig at det ikke er noe trykk bak jobbingen, det er ikke noe reelt ønske om å gjøre noe. (ANB)

Annonse
Annonse