JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble ikke orientert om Sellafield-utslipp

Norske myndigheter ble ikke orientert da det for fem dager siden oppsto en radioaktiv lekkasje fra det britiske atomanlegget Sellafield.

Fredag i forrige uke ble det oppdaget lekkasje i et rør ved anlegget, og denne resulterte i radioaktiv forurensing på utsiden av anlegget.

Ledelsen ved anlegget bekreftet onsdag ettermiddag overfor Bellona at det hadde funnet sted et utslipp fra et av rørene som er koblet til det gamle Magnox-gjenvinningsanlegget.

– Dette er bekymringsfullt og viser at deler av Sellafield ikke holder god nok standard, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Vanndamp

Uhellet ble først kjent gjennom lokalavisen Whitehaven News, som skriver at det lekket ut radioaktiv vanndamp fra røret.

Ingen av de ansatte ved Sellafield-anlegget skal ha kommet i kontakt med det radioaktive vannet, men området er sperret av og det er nedsatt en granskingskommisjon, skriver avisen.

Miljøminister Erik Solheim reagerer sterkt på at Norge ikke straks ble orientert om utslippet ved Sellafield-anlegget.

– Helt uakseptabelt

– Vi har tatt opp dette med britiske myndigheter i dag. De har lagt seg flate, selvsagt er det helt uakseptabelt at Norge får melding fem dager etter at noe har skjedd, sier Solheim til NRK.

– Dette uhellet understreker ytterligere det norske kravet om at hele anlegget bør stenges, og det bør stenges raskt, mener han.

– Det er en veldig ubehagelig nabo å ha for Norge, så selv om en stor ulykke forhåpentlig er veldig usannsynlig, så vil den likevel ha fått så drastiske konsekvenser for Norge at vi ber britene om å stenge hele anlegget, sier Solheim.

Kritisk til planer

Britiske myndigheter vurderer å bygge nye atomkraftverk ved Sellafield, noe Bellona er svært kritiske til.

– Man burde håndtere de utfordringene man allerede har på Sellafield, før man begynner å bygge nye reaktorer som vil produsere mer atomavfall, sier Nils Bøhmer.

Fredagens hendelse viser med tydelighet at britene ikke er i stand til å håndtere atomavfallet på en trygg måte, mener Bellona. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse