JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fotobokser truer personvernet

Stortingskandidat Tonje Løwer Gurholt (V) mener gjennomsnittsmåling av alle bilister, som blant annet skal innføres på E18, truer personvernet.

Trafikksikkerhetsavdelingen i Vegdirektoratet har laget et forslag om at alle bilister blir fotografert av to fotobokser langs samme strekning og gjennomsnittsfarten regnet ut. Hensikten er å unngå såkalt «kengurukjøring», hvor bilistene bremser ned foran fotoboksen for så å gasse opp igjen like etterpå.

E18 gjennom Bamble er ett av to steder hvor gjennomsnittsmåling skal prøves ut.

Prøveområde

Løwer Gurholt reagerer på at alle bilister blir avbildet, også de som ikke har brutt loven.

– Vegdirektoratet sier at bildene av dem som ikke kjører for fort skal makuleres med en gang. Men vi vet at feil kan skje, særlig når det er mennesker som skal håndtere informasjonen, sier hun til Telemarksavisa (TA).

Venstre-politikeren viser til at skatteetaten i fjor høst ved en feil sendte ut personnummer på en lang rekke personer.

Misbruk

– Dette er sensitive opplysninger, som kan komme på avveie. Dessuten blir det tatt bilder av mange tusen personer med ansikt, registreringsnummeret på bilen og når den passerte på veien. Det er fristende for andre etater å bruke denne type informasjon.

Selv om det sies at all informasjon skal ødelegges, er ikke Løwer Gurholt sikker på at det blir praksisen i framtida.

– Politiet som jakter på kriminelle kan være interessert i å få tak i disse bildene, og informasjonen kan bli misbrukt på andre måter.

Hun forstår at det er i Vegdirektoratets interesse å knipe fartssyndere, og ikke først og fremst tenke personvern. Det er politikernes oppgave.

– Det er vi politikere som må sette rammene. Teknologien gir enorme muligheter, men det er viktig å ha et bevisst forhold til hvordan den brukes, så vi ikke lar oss friste til å ta i bruk alt som finnes av overvåkningsutstyr og -metoder.

– Jeg vil kjøre på en vei og være i fred uten å bli tatt bilde av, så lenge jeg ikke gjør noe galt, sier hun.

Andre metoder

Løwer Gurholt frykter at hvis prøveperioden i Bamble blir vellykket, vil Vegdirektoratet utvide denne metoden til flere veistrekninger.

– Noen vil si at vi er så overvåket allerede, så litt fra eller til spiller liten noen rolle. Men hvis vi stadig gir etter for overvåkningen, er det alltid personvernet som taper.

Hun sier Venstre også er opptatt av trafikksikkerhet og å redusere antall trafikkulykke, men hun mener det må satses på flere radarkontroller, flere midtrekkverk, vanlige fotobokser og sivilt politi langs veiene.

– I tillegg må det jobbes mer med forebyggende arbeid og gi folk bedre holdninger og kjøreopplæring, sier hun. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse