JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Island påvirker ikke EU-nei

Senterpartiet har ikke latt seg inspirere av sitt islandske søsterparti i EU-saken. EU-motstanden ligger urokkelig fast.

- Det er utenkelig at det blir noen endring i partiets holdning til norsk EU-medlemskap så lenge jeg sitter som leder, slo Sp-leder Liv Signe Navarsete fast da hun torsdag ble overrakt programkomiteens forslag til nytt prinsipp- og handlingsprogram.

Programkomiteens leder, professor Nils Aarsæther, røpet muntert at EU-medlemskap nok er det temaet det har vært minst debatt om i komiteen.

Satsing på infrastruktur, nordområdene, distriktsvennlig kompetanseutbygging og næringsutvikling er hovedpunkter i forslaget til nytt prinsipprogram for Senterpartiet.

Nordområdene

Nordområdene blir prioritert i programmet gjennom et 100 milliarder kroners fond for å støtte utviklingen av miljøriktig infrastruktur i nord.

– Fondet skal utløse aktivitet knyttet til blant annet infrastruktur og lokal verdiskaping i forbindelse med aktivitet på sokkelen og reiseliv, sier programkomiteens leder, professor Nils Aarsæther.

«Grønn modernisering»

Over 120 sider og 20 kapitler foreslår komiteen blant annet 1.188 konkrete tiltak som kan gjøre «Norge til det foregangslandet vi har forutsetninger for å bli».

I nord vil partiet blant annet starte planlegging av jernbane Narvik-Tromsø og utrede bilateralt samarbeid om jernbaneutbygging mellom Kirkenes og Murmansk.

Det eksisterende jernbanenettet skal rustes opp til å tåle hastighet opp mot 200 km/t, foreslår programkomiteen.

Ikke Lofoten

Programkomiteen sier enstemmig nei til å åpne for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og på Møre-Blokkene. Til grunn for dette nei-et ligger både nærings- og klimapolitiske argumenter, ifølge Aarsæther, som er professor ved Institutt for planlegging og lokalsamfunnsforskning ved Universitetet i Tromsø.

Programforslaget viderefører Sps omsorg for bedrifter og produsenter i Distrikts-Norge, og programkomiteen spisser tiltakene ytterligere overfor næringslivet.

Blant annet foreslås arbeidsgiveravgiften fjernet i tre år for nyetablerte kunnskapsbedrifter, og personer som investerer i slike bedrifter bør få skattelette, ifølge programkomiteen.

Flere dissenser

Programforslaget inneholder flere dissenser. Komiteens leder Nils Aarsæther utgjør mindretallet på fem som ønsker å innføre skattefradrag for enslige. Flertallet på seks sier nei til dette.

Et større flertall sier nei til å lovfeste retten til sykehjemsplass for eldre som har medisinsk behov for det. Bare tre av elleve medlemmene i komiteen går inn for slik lovfesting. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse