JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tynnslitt tillit hos politiet

Justisminister Knut Storberget tror på en løsning på den tilspissede konflikten med politiet, men møter fortsatt raseri fra Politiets Fellesforbund.

Torsdag streiket 12.000 politifolk og demonstrerte under paroler som «Knut er ut» og «Knut må gå».

Justisministeren tar kravet om at han må gå av med fatning.

– Det er ikke jeg som avgjør den slags. Men slik situasjonen er nå, så fortjener den at ting roes litt ned, sier Storberget.

Han er optimistisk med tanke på å finne en løsning på konflikten. Den oppsto etter at det ble klart at regjeringen planlegger å innføre en forskrift om unntak fra hviletidsbestemmelsene for politiet, uten å forhandle med fagforeningen på forhånd.

- Det er ikke verre mellom Arne Johannessen og meg enn at vi hadde en god prat over en kopp kaffe i morges, sier justisministeren

Uenige om mye

Ingen av partene vil si noe om innholdet i dialogen, men Johannessen kommenterer gjerne innholdet i koppen sin under møtet.

–- Nå drikker jeg ikke kaffe, så jeg hadde te i koppen, sier han.

En bagatellmessig uenighet, men den illustrerer kanskje litt av samarbeidsklimaet mellom fagforeningen og regjeringen.

– Det er en utrolig krevende konflikt, den er reell og vanskelig. Tonen mellom oss er selvsagt preget av at vi nettopp har hatt en politisk streik, og at vi mener oss overkjørt med et diktat, sier Johannessen til NTB.

Han håper fortsatt på en løsning i saken, men understreker at det er blitt vanskeligere de siste dagene.

– Tilliten vår er svært tynnslitt, og sinnet og forbannelsen er stor. Storberget har mulighet til å bygge opp tilliten igjen, men det krever at han på kort tid viser at han har lyst til å finne en løsning.

Aktiv uke

Storberget beskriver den siste uken som en «aktiv» uke. Den begynte med at han fikk ros da regjeringen la fram sin tiltakspakke med løfter om blant annet over 500 nye politistillinger mandag, men endte med raseri fra fagforeningens side.

– Jeg hadde aldri drømt om at en Ap-regjering, som gikk til valg på å styrke fagforeningsrettighetene, ville gjøre dette mot en fagforening, sa Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund, etter at det ble klart at regjeringen planlegger å innføre den omstridte forskriften.

– Jeg skjønner at fagforeningen er misfornøyd med resultatet, men det er viktig at vi ikke får en krise når den gamle avtalen går ut 1. juli. Dersom vi ikke hadde fått på plass en forskrift, ville det ha blitt veldig kritisk, sier Storberget.

Han understreker at Politiets Fellesforbund får komme med innspill når forskriften skal ut på høring de neste månedene, og at kompensasjonen til politiet i forbindelse med de nye arbeidsvilkårene vil bli gjenstand for forhandlinger. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse