JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Positiv til valuta-samarbeid

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete mener Norge må redde Island fra EU. Nå vil hun utrede et valutasamarbeid med islendingene.

Sp-leder, samferdselsminister og medlem av regjeringens mektige underutvalg, Liv Signe Navarsete, åpner nå for et mulig valutasamarbeid med Island. Island har desperat behov for en stabil valuta, og det har gjort euro og EU-medlemskap høyaktuelt. Men hvis Norge kan tilby islendingene et valutasamarbeid, vil man kunne hindre at Island blir drevet inn i EU, mener Navarsete.

– Hvis den islandske regjeringen ønsker å utrede et valutasamarbeid med Norge, mener jeg vi skal stille oss positive. Som Senterparti-leder vil jeg jobbe for en grundig vurdering av dette, sier Navarsete til Dagsavisen.

På dagsorden

Lederen for SVs søsterparti på Island – de Venstregrønne – går inn for et norsk-islandsk valutasamarbeid. De Venstregrønne og Sosialdemokratene satt i går kveld i regjeringsforhandlinger, og de to partiene vil offentliggjøre regjeringskabalen i dag. Trolig blir de Venstregrønnes leder Steingrímur F. Sigfússon finansministerposten, mens sosialdemokraten Johanna Sigurdardottir blir Islands nye statsminister.

I et intervju med Klassekampen i går tok Sigfússon til orde for å sette et valutasamarbeid på dagsorden når de kommer i regjeringsposisjon.

– Det håper vi. Det vil være naturlig å snakke om dette når vi med stor fest feirer partiets tiårsjubileum neste helg. De nordiske venstrepartienes ledere er invitert, sa Sigfússon.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) bekrefter at hun vil dra til Island for å feire jubileet, men hun var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentarer i går.

Ingen EU-tvang

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener utspillet fra de Venstregrønnes leder er interessant.

– Norge har et spesielt nært forhold til Island og det er derfor viktig at vi stiller opp for dem. Vi har fra regjeringens side vært innstilt på å hjelpe med det Island har bedt om så langt, og vi er innstilt på å bidra mer, sier Navarsete.

Som EU-motstander og Sp-leder legger hun stor vekt på at ingen land bør bli tvunget til å søke EU-medlemskap på grunn av ytre omstendigheter.

– Ingen skal bli tvunget inn i EU og innføre euro av økonomisk nød. Alle må ha muligheten til fritt å vurdere medlemskap, sier hun.

Hun mener nettopp valutaspørsmålet er den viktigste drivkraften bak en mulig islandsk EU-søknad.

– Det er årsaken til at de ønsker seg samarbeid med EU, selv om jeg er usikker på når de eventuelt vil kunne oppfylle kriteriene for euromedlemskap, sier Navarsete.

Hun understreker at hun i første omgang tar til orde for en utredning av valutasamarbeid, og at hun ikke har den fulle oversikt over konsekvensene av et slikt samarbeid.

Flere muligheter

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker ikke å ta stilling til forslaget.

– Det er diskusjoner på Island om hvordan valutaen kan trygges, og om det i det hele tatt er mulig å beholde den. Det diskuteres å knytte den til amerikanske dollar, sveitsiske franc og norske kroner. Jeg synes ikke det er naturlig for meg å kommentere det, sier Støre til Dagsavisen.

Annonse
Annonse