JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig innkjøpere sitter med nøkkelen

– Vi ser muligheter for å bekjempe sosial dumping. Den viktigste nøkkelen sitter det offentlige med, sa leder Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen på Trondheimskonferansen lørdag.

nina.hanssen@lomedia.no

– Så lenge offentlige innkjøpere kan sitte med skylapper på, kommer vi ingen vei, sa en engasjert Erna C. Hagensen, forbundsleder Norsk Arbeidmansforbund på Trondheimskonferansen i dag.

Forbundsleder Erna Hagensen har selv bakgrunn fra renholdsbransjen, som hun beskriver som en bransje med lav status og med frynsete rykte.

– Deler av bransjen har vært, og er, preget av usikre og uryddige arbeidsforhold og det forekommer sosial dumping, slo Hagensen fast. Hun var den ene av de to hovedinnlederne på debatten om sosial dumping innen privat tjenesteytende sektor på morgenkvisten i dag. Den andre var leder av Bygningsarbeiderforening, Roy Pedersen.

Mange kjeltringer Selv har forbundsleder Hagensen jobbet med problematikken rundt sosial dumping i 15 år, men den har stått på dagsorden i langt flere år for Arbeidsmandsforbundet. Allerede på slutten av 70-tallet ble det lagt fram en NOU med en rekke forslag til forbedringer innen renholdsbransjen, men dette ble aldri fulgt opp av staten. 15 år senere la Arbeidsmandsforbundet fram en omfattende dokumentasjon på juks og kjeltringer i bransjen.

– Blant annet fortalte vi at av de 37 bedriftene som annonserte renholdstjenester i Oslo-regionene, hadde 23 aldri betalt en krone i skatt og avgift. Etter press fra blant annet fagbevegelsen sto i løpet av ett år 50-60 bedrifter i kø for å få ordnet opp i arbeidskontrakter og få valgt verneombud. Det var oppløftende, fortalte hun. I tillegg jobbet LO-forbundet sammen med arbeidsgiverforeningen for å få til en godkjenningsordning, som blant annet krevde at bedriftene skulle betale tarifflønn og sette i gang utviklingsprogram for både ansatte og ledelse. Men så stoppet det opp. Erna Hågensen sa at de til tross for mye bra arbeid, har fått flere ferske eksempler på at situasjonen nå er lite tilfredstillende.

– Innkjøpere med trange budsjetter, spør ikke om kvalitet og anstendighet. Med den nåværende økonomiske situasjonen er det lite håp om at dette forbedrer seg. Jeg forstår at det er lett å la seg lure, men det forundrer og sjokkerer meg, at det er mulig å kunne drive ulovlig virksomhet år etter år og hele tiden få oppdrag fra det offentlige, sa hun.

Svindelkarriere Forbundslederen understreket at hun ikke pleier å henge folk ut med navn i offentlige foredrag, men innrømmet at hun denne gangen måtte.

– Så lenge jeg minnes har Lars Rune Solberg operert med ulike renholdsfirmaer. Slår man opp på internett får man hele hans svindelkarriere. Historien om Solberg og hans Norske renholdsselskap er et eksempel på hvordan man kan operere i renholdsbransjen i flere år med offentlig etater som viktig kunde. Hågensen referererte til artikler i Dagens Næringsliv som forteller om med en serie konkurser, ubetalte millionregninger til det offentlige, falske regnskaper og konkurskarantene.

– Selv om det er en trist historie, er det også en historie om muligheter for å bekjempe sosial dumping.

– Den viktigste nøkkelen for å få løst problemet sitter det offentlige selv med. Så lenge offentlige innkjøpere kan sitte med skylapper på og kjøpe tjenester fra hvem som helst, bare det er billig nok, kommer vi ingen vei. Derfor er det aller viktigste å ha en regjering som vil spille på lag med fagbevegelsen. Det har også skjedd en del positive ting i Høst. I renholdsbransjen har vi innført ID-kort nå og i siste statsbudsjettet ble det gitt løfte om å vurdere innføring av en regional verneombudsordning innen renholdsbransjen og restaurantnæringen. Flere snakker nå også om at det er på tide å få innført en offentlig godkjenningsordning i denne bransjen. Vi har altså tydelig demonstrert at det kan virke, sier hun.

Gir håp Erna Hagensen roste også arrangørene for å ha satt sosial dumping som tema for konferansen.

– Når arbeidsinnvandring og sosial dumping er hovedtema på en så viktig konferanse, gir det håp om å komme et steg videre med arbeidet for trygge og anstendige arbeidsforhold, sa hun. Hagensen mener at situasjonen i renholdsbransjen er spesiell og at den ikke har blitt særlig endret etter at det ble et felles europeisk arbeidsliv.

– Det er i Norge i dag blant de mellom 20-25 000 som arbeider i renholdsbransjen noen Litauere, noen polakker og en del fra andre europeiske land, men det er få sammenlignet med Thailenderne, Vietnameserne, pakistanere, Indere, Somaliere og folk fra Sri Lanka. Dette er folk fra kulturer der fagorganiseringer et fullstendig ukjent begrep eller for noen høres veldig farlig ut. Hun minnet også om at mange i denne bransjen ikke har arbeidstillatelse og noen har heller ikke oppholdstillatelse.

– En god del blir hentet rett ut fra asylmottak for å utføre sporadiske jobber. Slike forhold gjør denne bransjen ekstra komplisert, sa hun.

Egoisme eller solidaritet? Hågensen avsluttet sin innledning med at det for fagbevegelsen ikke er et spørsmål om sosial dumping eller ikke, men et spørsmål om hva slags samfunn vi vil ha. Et egoistisk samfunn der målet er å kjøpe alt til halv pris, eller et samfunn bygd på solidaritet. For meg er kampen mot sosial dumping, et spørsmål også om moral, sa hun.

Annonse
Annonse