JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– CO2-fritt før 2012

Odd-Roger Enoksen har fortsatt som mål at gasskraftverket på Kårstø skal fullrenses før 2012. – Utfordringen er å finne metoder som er rimelige nok, sier han til Magasinet for fagorganiserte.

Olje- og energiministeren lar seg ikke avspore av at Aker Kværners norske løsning ikke vil klare å rense all CO2 før i 2013. Målet om å rense gassen fra kraftverket innen årsskiftet 2012/2013, står fast.

– Men Kårstø må fullrenses ved hjelp av utenlandsk teknologi for å klare dette målet?

– Vi vet ikke hvordan Kårstø-verket skal renses. Vi har ennå ikke tatt alle beslutninger i den saken, men det må avgjøres i løpet av 2007, sier Enoksen.

For enkelt

Enoksen mener det er for enkelt når deler av miljøbevegelsen sier at vi må kjøpe utenlandsk teknologi for å rense både Kårstø og Mongstad-verket raskt nok.

– Ingen av de utenlandske løsningene har ennå renset CO2 i så stor skala som de norske kraftverkene krever. Dessuten er rensekostnadene for dyre – rundt 700 kroner pr. tonn CO2. For rike Norge vil det være mulig å velge en så dyr metode. Men skal teknologien være bærekraftig, må det koste ned mot kvoteprisen, som nå er ca. 200 kroner pr. tonn. Det er utfordringen vår. Da kan den tas i bruk på verdensbasis. En slik teknologi er det vi skal utvikle på Mongstad, understreker Enoksen.

Konkurranse

Uansett kan ikke regjeringen nå bestemme at et norsk firma skal stå for fullrensingen, verken på Kårstø eller Mongstad, mener statsråden.

– Det har blant annet med anbudsreglene i EØS-området å gjøre. Vi skal nå innhente tilbud på rensing av Kårstø – fra norske og utenlandske selskaper. Så får vi se hvem som kan klare oppdraget til fristen. Vi vet jo ikke om noen greier det – men målet vårt er altså at gasskraftverket på Kårstø skal fullrenses når vi går inn i år 2012.

Annonse

Flere saker

Annonse