JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skarp kritikk for sololøp

Øystein Simensen, leder av den grafiske klubben i VG, står ved avtalen med ledelsen om å gi ut ferske aviser på noen av de "avisfrie" dagene i 2007. I helga fikk han massiv kritikk på grafikernes aviskonferanse for klubbens sololøp. Nå går VG-klubben organisasjonsveien.

Som magasinett.org skrev tidligere, ble VGs grafiske klubb enig med ledelsen om å utgi fersk avis 2. påskedag. Avtalen gjelder i første omgang for 2007 og åpner også for aktuelle aviser både 17. mai, 2. pinsedag og 2. juledag. Det er lite trolig at det blir fersk påskeavis i år, blant annet fordi ledelsen i VG så langt ikke er blitt enig med journalistklubben. Og trykkerne har ennå ikke fått sagt sitt.

Bekreftet vedtaket

Avtalen bryter med et enstemmig vedtak i tidligere Grafisk Forbund fra 1996. I vedtaket var avisklubbene enige om at de ikke skal medvirke til planlagt avisutgivelse på noen av de 13 avisfrie dagene. I 2005 hadde de grafiske klubbene i VG og Dagbladet et nytt møte om saken med daværende Grafisk Forbund og Oslo Grafiske Fagforening hvor man ble enige om å følge vedtaket. Hovedpoenget med dette vedtak er å verne om grafikernes resterende fritid. Det jobbes mye skift, også på "ubekveme" dager.

Vil ha nytt vedtak

Simensen understreket på grafikernes aviskonferanse i Stavanger at han akter å stå ved avtalen med VG-ledelsen, men signaliserte samtidig at han tar kritikken til seg - særlig for klubbens fremgangsmåte som av nesten alle deltakere ble oppfattet som sololøp, i strid med et demokratisk fattet forbundsvedtak.

Klubben arbeider nå med et brev til grafisk seksjonsråd i Fellesforbundet, med oppfordring om å fatte et nytt vedtak som stiller avisklubbene friere til å inngå slike avtaler med avisledelsen, sier Simensen i samtale med magasinett.org.

Klar tale

Spørsmålet som sørget for heftig debatt var selvfølgelig om en lokal avisklubb kan ignorere et felles vedtak og inngå avtale med arbeidsgivere som strider mot dette vedtaket.

Simensen understreket at klubbens fremgangsmåte var et bevisst valg og poengterte at forbundsvedtaket etter hans oppfatning gir åpning for lokale løsninger.

– Klubben visste at det ville bli bråk. Hadde vi gått organisasjonsveien, er jeg redd for at det ikke hadde blitt noe av denne avtalen. Men situasjonen i Medie-Norge i dag er en annen enn da vedtaket ble fattet i 1996, understreket klubblederen som ikke la skjul på at avtalen har sammenheng med nedbemanningen i VG og situasjonen av grafikerne der.

Økt press fra arbeidsgiverne?

Tone Granberg Løvlien fra Dagbladets grafiske klubb i Oslo kritiserte Simensen og VG-klubben for måten de gikk fram på.

– Vi har vedtatt at ingen avisklubb skulle åpne for ferske aviser på avisfrie dager. Hvis dere mener at tiden er inne for forandringer, så er eneste vei et nytt vedtak i organisasjonen. Hvis dere åpner lokalt, vil presset på resten av avisklubbene øker kraftig, understreket hun.

– Dere skulle tatt diskusjonen med forbundet først.

Kritikken gikk særlig ut på at VG-klubbens lokale avtale underminerer forbundets strategi om å verne om 13 avisfrie dager og altså restfritiden til grafikerne.

– Noen dager er viktigere enn andre. Vi fjerner vår egen rolle i dette og overlater til avisledelsen å plukke ut de dagene som passer dem, konkluderte Knut Øygard, leder av den grafiske klubben i Dagbladet.

Anarki og begravelse?

Per Syversen, sekretær i Aftenpostens grafiske klubb, var noe krassere i sin kritikk:

– Dette her er anarki. Vi har et vedtak som skal følges. Hvis du fortsetter med å bryte ut, så lager du begravelse for det grafiske faget i landet, sa han.

Gunn Dønnestad Hansen, tidligere klubbleder i Fædrelandsvennen, uttrykte det slik:

– Vi inngår ikke avtale i eget hus på egen hånd som får konsekvenser for en hel haug av kolleger i andre avisbedrifter.

Annonse

Flere saker

Annonse