JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Urealistisk frist for Mongstad

– Det er urealistisk å få til ny renseteknologi på Mongstad innenfor den tidsfristen som Jens Stoltenberg lovte i nyttårstalen, sier Geir Anton Johansen til Dagens Næringsliv.

Professoren i fysikk og prodekanus ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen er intervjuet i forkant av høring om Mongstad-prosjektet i Stortingets energi- og miljøkomité.

I nyttårstalen sammenlignet statsministeren den planlagte CO2-rensingen av gasskraftverket på Mongstad med månelandingen. Johansen mener tidshorisonten, med frist til 2014 for fullskala CO2-håndtering, er for kort til å utvikle ny teknologi.

Større enn Mongstad

– Her vil en måtte ta i bruk eksisterende løsninger. Vi må utvikle en teknologi for å fange og håndtere CO2 som gjør det mulig for andre enn rike land å ta den i bruk. Da snakker vi mye mer langsiktig. Og det er virkelig noe som tilsvarer en månelanding, sier han til DN.

Forskernes laboratorium?

Utbyggingen av Mongstad, med et nytt gasskraftverk, CO2-fangst, lagring og deponering fra både kraftverk og det eksisterende raffineriet, blir forskernes laboratorium, tror professoren. En milliard kroner vil gå med til testanlegget for CO2-fangst, mens hele utbyggingen vil koste mellom ti og 12 milliarder kroner.

Annonse
Annonse