JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tarifflønn bare for de faste?

Arbeidsgiverne i VISKOM hevder at trykkerioverenskomsten bare gjelder for bedriftens fast ansatte. Det er dermed ikke tariffbrudd å betale innleide under tariffavtalens minstesats, mener de. Fellesforbundet er dypt uenig. Snart blir det arbeidsrettssak.

Bakgrunnen for striden er følgende: i fjor høst leide BK Vestfold Grafiske i Larvik inn to utenlandske arbeidere gjennom et russisk utleiebyrå. De to jobbet på trykkeriet i rundt to måneder som ufaglærte og drev med ferdiggjøringsoppgaver og rengjøring av maskiner.

– Minstesats gjelder ikke innleide!

Trykkeriet betalte utleiefirmaet mer enn 116 kroner pr time som er minstesatsen i tariffavtalen – som er Overenskomsten for Trykkerier, repro- og satsbedrifter. Arbeidsgiverforeningen VISKOM, hvor BK Vestfold Grafiske er medlem, poengterer selv at bedriften ikke visste hvor mye de innleide fikk i timelønn, men innrømmer indirekte at det må ha vært et godt stykke under tariffavtalens minstelønn for ufaglærte på 116 kroner.

”Det er det russiske utleiefirmaet som er arbeidsgiver, ikke BK Vestfold Grafiske. Da trykkerioverenskomsten bare gjelder for bedriftens ansatte, er det ikke tariffbrudd å betale de innleide under overenskomstens minstelønn”, hevder VISKOM i tvisteprotokollen fra forhandlingsmøtet 27. november 2006.

Grafisk arbeid = tarifflønn

Fellesforbundet er dypt uenig i denne fortolkningen og hevder at BK Vestfold Grafiske brøt tariffavtalens omfangsbestemmelser. Russerne utførte grafisk arbeid og skal dermed lønnes etter tariffavtalens satser. Det betyr minst 116 kroner i timen.

Dessuten var russerne innleid i strid med arbeidsmiljøloven fordi vilkårene for midlertidig ansettelse ikke var tilstede.

– Sosial dumping!

– Dette er en meget viktig prinsippsak. Tariffavtalens bestemmelser er ufravikelige så lenge personene utfører grafisk arbeid, understreker Geir Olsen, Fellesforbundets distriktssekretær i Hordaland. Han er ansvarlig for trykkerioverenskomsten.

– Jeg vil kalle det sosial dumping, det som har skjedd hos BK Vestfold Grafiske, sier Olsen til magasinett.org.

Arbeidsretten neste

I slutten av januar ba LO om et møte med NHO som ble holdt den 11. april. Også der greide ikke partene å bli enige om fortolkningen av omfangsbestemmelsen. LO hevder at alle arbeidstakere som utfører grafisk produksjonsarbeid - uavhengig av om de er fast ansatte, midlertidig ansatte eller innleid – omfattes av overenskomsten og dermed tariffavtalens satser. NHO bestrider dette og hevder at tariffavtalen bare gjelder arbeidstakere som bedriften har arbeidsgiveransvar for.

Neste stasjon blir arbeidsretten. BK Grafisk er BK-gruppens største produksjonsselskap med 19 ansatte og hadde en budsjettert omsetning på 43 millioner i 2005, ifølge gruppens nettsted.

Annonse
Annonse