JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kleskjeder krever gransking

Kleskjeder som Hennes & Mauritz og Gap krever nå at Kambodsjas myndigheter etterforsker drapet på fagforeningsleder Hu Vuthy i vinter.

Det er AFP som forteller at flere store kleskjeder åpent kritiserer myndighetenes holdning til den økende volden mot fagforeningsledere i Kambodsja.

– Vi er bekymret for det som virker som et systematisk vold mot fagforeningsledere i landet, sier et brev fra merkevareprodusenter som Hennes & Mauritz, Gap, Eddie Bauer, Liz Clairborne og Phillips van Heusen.

Flere drap

Kjedene krever at kambodsjanske myndigheter nå etterforsker drapet på Hu Vuthy i februar. Han var den tredje fagforeningslederen som er drept i Kambodsja siden januar 2004, da topplederen Chea Vichea ble drept.

To småkriminelle ble dømt for drapet på Vichea, begge tilsto først men trakk tilståelsene tilbake. En hevdet at han hadde blitt tvunget til å levere en tilståelse. For ikke lenge siden avviste domstolene anken fra de to.

Må reagere

– Det er ytterst viktig for oss som kjøpere at landets lover blir holdt, og håndhevet raskt og åpent, sier brevet fra klesfabrikantene, som er sendt statsminister Hun Sen og andre regjeringsmedlemmer.

– At dette gjøres, er nøkkelen til å beholde oss som produsenter i konfeksjonsindustrien. Vi er avhengig av stabile forhold for å fortsette vår produksjon her.

Fagbevegelsen vil ha gransking

Kambodsjansk LO (CCU) har også krevet gransking av drapene. I et brev til ILO foreslår de å sette ned en internasjonal komite som skal gjennomgå drapene både på Chea Vichea, organisasjonsarbeideren Ros Sovannareth og fagforeningslederen Hu Vuthy.

Konfeksjon- og tekstilindustri står for 80 prosent av Kambodsjas eksportinntekter. Eksporten av klær steg i følge AFP med 17 prosent i 2006.

Det har vært flere sammenstøt på bedriftene over arbeidsforhold og lønn for konfeksjonsarbeiderne.

Annonse

Flere saker

Annonse