JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter rumener-avtalen

Rådgiver i Fellesforbundet, Kjell Skjærvø, går hardt ut mot avtalen som sier at rumenere fra Aker-verftene i Romania skal trekkes 50 kroner av norsk lønn når de jobber på norske Aker-verft.

Dette er ”sosial dumping av den mer motbydelige sorten”, sier han til Dagens Næringsliv. Skjærvø understreker i avisa at han snakker på egne vegne om avtalen, som han mener representerer et nytt lavmål for sosial dumping i verftsindustrien. Magasinett.org omtalte avtalen for noen dager siden.

Trekkes 50 kroner i timen

Avtalen mellom norske tillitsvalgte og Aker Yards sier at rumenerne fra Aker-verftene i Romania skal ha norsk lønn, overtidsbetaling, fri reise og opphold i Norge.

Parallelt med denne avtalen har de rumenske fagforeningene ved Aker Tulcea og Aker Braila avtalt med bedriften at 50 kroner timen skal trekkes av den norske lønna for å plasseres i et fond. Fondet skal forvaltes av ledelsen og fagforeningene i de rumenske verftene, og gå til velferdstiltak for alle ansatte og deres familier i Romania.

– Avtalen om norsk lønn er gjort under forutsetning av den rumenske lokalavtalen. Det vil altså si at rumenere i Norge skal ha 70 kroner i timen brutto. Det er dette jeg reagerer på. I tillegg reagerer jeg på at rumenerne er bundet til å jobbe ved Aker Yards verft i Romania i ett år etter Norges-oppholdet, sier Skjærvø, som sammenligner dette med gamle dagers stavnsbånd.

Rumenerne fornøyd

De rumenske tillitsvalgte har, både overfor DN og Magasinet for fagorganiserte, sagt seg fornøyd med avtalen, som har kommet etter langvarige forhandlinger. Fagforeningene skal ha siste ord i bruken av pengene, og leder Ion Oana ved verftet i Tulcea mener det er mange saker som kan gjøres for at folk skal få et litt bedre liv.

– Den generelle tankegangen var slik: Hvis noen av oss jobber i Norge, og vi er et team, skal alle dra fordel av det, sier han til DN.

Ignorerer rumenerne?

– Er det ikke slik at du, som norsk fagforeningsmann, overprøver avtaler som rumenske kolleger har inngått?

– Det er den avtalen de norske tillitsvalgte har inngått jeg reagerer på. Det er en avtale der norsk lønn skal gis på den betingelsen at rumenerne godtar dette trekket, sier Skjærvø.

– Det er et vilkår for at avtalen er gyldig. Jeg går ut fra at det er bedriften, og ikke de tillitsvalgte, som har krevd dette. Det betyr at Aker Yards bare er villig til å betale såkalt tarifflønn så lenge ikke hele lønna kommer til utbetaling, sier rådgiveren til magasinett.org.

– Det heter i avtalen at det skal trekkes 50 kroner av brutto lønn. Men hvis de femti kronene er lønn, antar jeg at de skal lønnsinnberettes og trekkes forskuddstrekk fra. Hvor mye blir det igjen da netto? Jo, antakelig mindre enn 40 kroner timen. Og om det ikke innberettes som lønn, er det da lønn? spør Skjærvø.

– At polske og andre østeuropeiske arbeidere er fornøyd med 70 kroner timen på norske verft, er ikke noe nytt. Men vi har ikke godtatt det av den grunn. Vi har kalt det sosial dumping, presiserer Skjærvø.

Aker Yards med økonomiske motiver

– Men i dette tilfellet går jo den norske lønna delvis til arbeidstakere i Romania, ikke i lomma på et leiefirma – eller i sparebøssa til Aker Yards?

– Jeg mener Aker Yards har økonomiske motiver. Det går i dag hundrevis av polakker på Akers Yards verft i Norge som tjener langt under tarifflønn. Om Aker Yards rumenere skulle ha tarifflønn, hva ville polakkene si til det? Jo, de ville ikke godta å jobbe til lavere lønn enn rumenere. Aker Yards har i lang tid vært redd for å miste de beste fagfolka sine ved verftene i Romania til bedre betalte jobber i Vest-Europa, forklarer Skjærvø videre.

– På den andre sida har det vært uaktuelt for dem å betale tarifflønn. Derav avtalen. Aker Yards beholder folkene sine ved verftene i Romania, og Aker Yards kan fortsette å holde på med sosial dumping ved verftene sine i Norge, poengterer Skjærvø.

Annonse

Flere saker

Annonse