JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelsesfrister

Bedriften jeg jobber i sliter på grunn av den økonomiske krisa. De har sagt opp 20 ansatte. Oppsigelsen er datert 30. november, men de fleste av oss fikk den ikke før 1. desember fordi den var sendt rekommandert.

Samme dag sendte arbeidsgiveren meldingen til NAV om masseoppsigelse. Det står i loven at «planlagte masseoppsigelser får tidligst virkning 30 dager etter at Arbeids- og velferdsetaten er underrettet». Hva betyr dette og hvilken oppsigelsesfrist gjelder for meg?

For å ta det siste først: At planlagte masseoppsigelser tidligst får virkning 30 dager etter at det er sendt underretning til Nav, betyr ikke at oppsigelsene er ugyldige. Men det betyr at du ikke må fratre før 30 dager etter at slik melding er sendt, dersom oppsigelsesfristen løper ut før dette tidspunktet.

Oppsigelsesfristene løper først fra og med første dag i måneden etter at oppsigelsen fant sted. Dersom du har mottatt oppsigelsen etter utløpet av november, det vil si 1. desember eller senere, vil oppsigelsesfristen med andre ord først begynne å løpe fra 1. januar. Hvor lang oppsigelsesfrist du har, avhenger av hvor lenge du har vært ansatt, hvis det ikke er avtalt særlige oppsigelsesfrister i arbeidsavtalen eller tariffavtalen. Det normale er en oppsigelsesfrist på en måned, men dersom du har vært ansatt i minst fem år sammenhengende i samme virksomhet, har du en oppsigelsesfrist på to måneder. Hvis du har vært ansatt i ti år sammenhengende i samme virksomhet, har du en oppsigelsesfrist på minst tre måneder.

LO-Aktuelt nr. 2/2009

Annonse
Annonse