JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Legionellavern for arbeidstakere

De siste årene har det vært en del utbrudd av legionella. Det ser ut til at det først og fremst er eldre mennesker med nedsatt immunforsvar som blir rammet hardt. Men hva med oss vanlige arbeidstakere?

På jobben dusjer vi i felles anlegg, vi gjør reint med lunkent vann og vi har klimaanlegg med luftfuktere. Kan vi være sikre på at vi ikke utsettes for smitte?

De siste årene har det vært varslet om 20-25 tilfeller av legionella per år i Norge. Egne forskrifter for området er utarbeidet og håndteres av Folkehelseinstituttet og Helse- og sosialdirektoratet.

Legionella kan forekomme alle steder der det er vann med passende temperatur (25-40°C) og tilgang på næringsstoffer. Bakterien overføres ved at man puster inn små vanndråper (aerosoler) med elementer av biofilm som kan dannes fra enkelte vannbaserte anlegg. Aktuelle smittekilder er for eksempel kjøleanlegg med kjøletårn, luftrenseanlegg («skrubber»), dusj- og badeanlegg, klimaanlegg med luftfukting og ultralydbefuktere (ofte brukt i frukt- og grønnsakdisker). Ut fra denne lista kan man regne med at mange arbeidstakere blir utsatt for mulig smitte. En fattig trøst; legionella smitter ikke mellom mennesker.

De som har et anlegg hvor legionella kan oppstå, er forpliktet til å ha forsvarlige rutiner for drift og vedlikehold av anlegget. Disse rutinene skal integreres i bedriftens HMS-system, sjøl om forskriftene ikke er hjemlet i en av de åtte HMS-lovene.

Det viktigste tiltaket for å forebygge legionella er godt vedlikehold og gode rutiner for rengjøring av aktuelle anlegg som avgir aerosoler. Rengjøring kan skje ved varmebehandling, biocider (desinfisering med klor e.l.) eller bruk av andre kjemikaler, ultrafiolett lys eller mekanisk renhold. Å bruke høytrykksspyler kan gjøre vondt verre, fordi det blir mye vanndamp.

Arbeidstakere som settes til disse oppgavene kan bli eksponert for smitte. Bakterier fra belegg på innsiden av anlegget kan løsne og komme ut i luften, heftet ved vannpartikler. Derfor må arbeidstakerne få tilgang på nødvendig verneutstyr. Det er spesielt viktig å sørge for beskyttelse av luftveiene (for eksempel helmaske med P3-filter eller maske med frisklufttilførsel). Heldekkende, vanntett overtrekksdrakt samt hansker som beskytter mot bakterier og fukt, kan også vurderes.

Men tilbake står vi med spørsmålet; dette er en smitte som også forekommer i helt vanlige situasjoner for vanlige folk som oppholder seg i sitt ordinære arbeidsmiljø. Spør på jobben hvordan klimaanlegget er konstruert og om det er risiko for legionellasmitte, sjekk HMS-rutinene, og vær tilbakeholdne med alle former for befuktere inntil dere har klare forsikringer om at dette håndteres forsvarlig.

Annonse

Flere saker

Annonse