JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langt mellom liv og lære

LO i Oslo vedtok å være fargerike, men ingen med ikke-vestlig bakgrunn ble valgt.

Årsmøtet til LO i Oslo 16. april, er ikke spesielt. Og LOs 1. sekretær Ellen Stensrud legger mye av ansvaret lokalt.

Ansvar nedover

– Det hjelper ikke at LO har de riktige meningene på toppen om ingen følger dem nedover. Alle må ta et ansvar for at vi skal få en mer demokratisk og representativ Landsorganisasjon, mener Ellen Stensrud.

Det ansvaret tok ikke noen av LO i Oslos172 fagforeninger, skal vi tro leder for LO i Oslo, Kleiv Fiskvik:

Tar initiativ

– Valgkomiteen hadde på forhånd bedt om forslag fra fagforeningene. Valgkomiteen forholdt seg til de forslagene som hadde kommet inn og fremmet innstilling i tråd med dette. Når det gjelder oppfølgingen av vedtaket om flere med ikke-vestlig bakgrunn, vil styret i neste perioden forholde seg til dette. Det innebærer at styret vil ta initiativ overfor fagforeninger og forbundsområder for at intensjonene i forslaget gjennomføres, forklarer han.

Har eget ansvar Nestleder i NTL Fylkesutvalg i Oslo, Jørund Gustavsen er ikke helt tilfreds med Fiskviks svar. Han mener man underslår det faktum at valgkomiteen har et eget ansvar for å undersøke og kontakte aktuelle kandidater.

– De har full anledning til å oppsøke aktuelle kandidater selv. Nå har de bare sørget for at de som allerede satt i styret ble gjenvalgt og at nødtørftige erstatninger ble innsatt der det var behov. Vi har mange oppegående og dyktige medlemmer i NTL som burde kunne ta valg, sier Gustavsen.

Lang vei NTL har et ordinært medlem av landsstyret med ikke-vestlig bakgrunn og i tillegg vedtatt å ha en observatør i landsstyret med ikke-vestlig bakgrunn. Gustavsen innrømmer at Norsk Tjenestemannslag (NTL) fortsatt har lang vei å gå, men fremhever at engasjementet for å få til mangfold er stort

– Det gjelder ikke bare å rope halleluja, man må gjøre det også, er holdningen hans.

Flere tiltak Siden forrige LO-kongress har LO igangsatt en rekke tiltak for å rekruttere innvandrere både som medlemmer og tillitsvalgte. LOs forum for etnisk Likestilling har jobbet aktivt for å finne ut hvordan dette arbeidet kan resultere i økt mangfold. Gjennom LOs organisasjonsoffensiv, Synlighet, nærhet, stolthet (SNS) og regionale mangfoldsamlinger har man forsøkt å formidle inkluderingsbudskapet ut til LOs tillitsvalgte.

– Vi kan bare oppfordre forbundene, ikke instruere dem. Når det gjelder representasjon ligger mye av makten forbundenes egne lokalapparat. Det er her innstillingene blir gjort, forklarer LO-sekretær Ellen Stensrud.

Som med kvinner Hun ber LOs fylkesledd og forbundene om å tenke tilbake på den tiden da kvinner var underrepresentert og man mente at LO ikke var demokratisk fordi det ble styrt av bare menn.

LO vil at forbundene skal ta denne ”nye” skjevheten på alvor og få til representativitet ut i fra etnisitet, ikke bare kjønn og alder. Ellen Stensrud mener hvert eneste ledd i forbundene har et ansvar for å få til dette, spesielt de som skal være med på å innstille til verv og delegater til kongressen.

Lokal deltakelse Rådgiver i Fellesforbundet, Norvald Mo, mener inkludering av representanter med innvandrerbakgrunn er avhengig av lokal deltakelse.

– Det betyr at medlemmer med innvandrerbakgrunn må delta lokalt, være aktive i diskusjoner. Dette skal man selvsagt legge til rette for. Gjør man dette, er forutsetningene mye større for å påvirke politikken og representasjonen i organisasjonen, påpeker han.

Vil på kongress

Sathi Sivrajah og Djevet Hisenas har vært delegater på flere av sine forbunds landsmøter. Nå er de klare for å representere sine forbund på LO-kongressen. Sathi Sivarajah er Fagforbundets eneste fagforeningsleder med minoritetsbakgrunn. Han leder avdelingen Bjerke i Oslo. I mars i år ble han valgt inn i forbundets fylkesstyre.

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg nå håper at jeg skal få delta på LO-kongressen. Det vil bety svært mye for meg og være en anerkjennelse for den innsatsen jeg har gjort gjennom årene, smiler han.

Eneste I likhet med Sivarajah er Djevat den eneste avdelingslederen med minoritetsbakgrunn i Hotell og restaurantarbeiderforbundet.. Han leder HRAF avdeling i Hordaland. Ledelsen i HRAF skryter av mannen som har klart å snu opp ned medlemstallene i Hordaland. Djevat vil også delta på LO-kongressen, men ikke bare fordi han har minoritetsbakgrunn.

– For meg er det viktig at jeg ikke blir plukket ut på grunn av min bakgrunn men fordi jeg gjør en god jobb. Jeg vil ikke bli kvotert til noe, men bli valgt på grunn av min kompetanse og engasjement for organisasjonsarbeid, forteller han.

Med dette som krav har han ingen betenkeligheter med å ta plass i styret som skal inn i Fellesforbundet eller bli delegat til LO-kongressen. Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) har landsmøter i mai. NAF hadde 6 delegater med ikke-vestlig bakgrunn til landsmøtet og HRAF skal ha 15.

Annonse
Annonse