JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn strid om olje på Møre

Det er intern strid i regjeringen om det skal åpnes for oljeboring i de omstridte blokkene nær Mørekysten.

Dragkampen går, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, på to plan. Regjeringen sliter med å finne en samlende løsning om disse blokkene i arbeidet med forvaltningsplanen for Norskehavet. I tillegg skal regjeringspartiene drive valgkamp for neste stortingsperiode.

– Senterpartiets programkomité sier nei til å åpne for petroleumsvirksomhet i blokkene på Mørekysten, sier stortingsrepresentant Erling Sande (Sp) til ANB.

– De omstridte blokkene utenfor Møre er viktige gyte- og oppvekstområder for sild. I tillegg er vi opptatt av hensynet til sjøfugl i området. Derfor bør vi spare Mørekysten på samme måte som områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Sande og peker på at programmet skal gjelde for neste stortingsperiode.

Også nei i SV

Også i det nye SV-programmet foreslås det et klart nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. SV vil ha petroleumsfrie områder i nord, men partiet sier ikke noe konkret om Mørekysten. Etter det ANB forstår, er det imidlertid en klar SV-holdning at også de omstridte blokkene utenfor Møre skal spares. Og på dette punktet er det altså en dyp strid internt i regjeringen.

Her står det i første rekke om prinsipper, for statsminister Jens Stoltenberg vil ikke være med på formuleringer som tenderer mot varig vern. Ap vil bare diskutere om områder skal kunne åpnes for oljevirksomhet eller ikke.

Samtidig vil Ap først ta stilling til om Lofoten og Vesterålen skal «oljeåpnes» til 2010. Dette skal avgjøres i forbindelse med revurdering av forvaltningsplanen for dette området.

Uklar beskjed

Miljøverndepartementet har tidligere antydet at det skal legges fram en helhetlig forvaltningsplan for Norskehavet våren 2009, men denne meldingen er ikke varslet på listen over saker som regjeringen lover å legge fram i vår.

Daværende olje- og energiminister Thorhild Widvey (H) utlyste 3,5 blokker nær Mørekysten i 2005, men denne prosessen ble stoppet av arvtakeren Odd Roger Enoksen (Sp). Men nå blusser altså striden opp igjen i forbindelse med den varslede forvaltningsplanen for Norskehavet. Tildeling av blokker for den 20. konsesjonsrunde skal også skje før sommeren.

Mer nullutslipp

Erling Sande vil ikke kommentere regjeringens arbeid med forvaltningsplanen for Norskehavet, men peker på at Senterpartiet også her har klare programløfter for framtidig virksomhet.

– Vi ønsker å stille krav om nullutslipp til sjø på nye olje- og gassfelt i Nordsjøen og Norskehavet, sier Sande.

I dag gjelder myndighetenes krav om såkalt nullutslipp bare i Barentshavet og i eventuelle leteområder utenfor Lofoten og Vesterålen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse