JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt om Aker-Yards-avtale

Aker-Yards-avtalen om bruk av ansatte på tvers av landegrenser mellom Norge og Romania har sørget for heftig debatt i Fellesforbundets organisasjon. I dag diskuterte forbundsstyret avtalen og vedtok en uttalelse.

Ifølge avtalen skal verftsarbeidere fra Aker Yards i Romania lønnes i samsvar med norsk tariffavtale når de jobber ved konsernets verft i Norge. Minstesatsen er på rundt 120 kroner i timen. 50 kroner timen skal trekkes til tiltak for alle ansatte i Romania. I følge konserntillitsvalgt i Aker Yards, Arne Otto Rogne, har rumenerne selv foreslått dette.

50 kroner til et fond

Disse pengene skal settes i et fond som verftene og de ansatte i Romania har råderetten over. Pengene skal ikke investeres i verftet, men gå til HMS-tiltak og sosiale tiltak som kommer alle ansatte på verftene og deres familier til gode. De ansatte skal ha styringsretten over bruken av pengene.

Avtalen ble inngått 12. april, etter en lang prosess. Den har to siktemål: Å hindre at Aker Yards skipsbyggere i Braila og Tulcea forsvinner til verft i Spania, Italia eller andre EU-land, og å kunne supplere arbeidsstokken på norske verft med rumenske fagarbeidere.

– Vi har hele tida sagt at vi ikke kan godta at rumenske ansatte fra Aker Yards i Romania tas inn på verftene her dersom de betales under norske vilkår, påpekte Arne Otto Rogne.

Uenighet om avtalen

Rådgiver i Fellesforbundet, Kjell Skjærvø, slaktet avtalen og karakteriserte den som sosial dumping.

– Avtalen om norsk lønn er gjort under forutsetning av den rumenske lokalavtalen. Det vil altså si at rumenere i Norge skal ha 70 kroner i timen brutto. Det er dette jeg reagerer på. I tillegg reagerer jeg på at rumenerne er bundet til å jobbe ved Aker Yards verft i Romania i ett år etter Norges-oppholdet, sa Skjærvø til magasinett.org.

Forbundsledelsen hadde imidlertid en annen oppfatning:

– Vi ser ikke på Aker-avtalen som sosial dumping. Begrunnelsen er at den følger norsk tariffavtale for arbeid utført i Norge, sa 1. nestleder Arve Bakke for 14 dager siden.

Sa opp jobben

Uenigheten førte til at Kjell Skjærvø sa opp sin stilling i Fellesforbundet. Oppsigelsen vakte oppsikt i Fellesforbundets rekker og resulterte blant annet i uttalelser til forbundsstyret fra Unionen Fagforening, Tømrernes Fagforening og Rørleggersvennenes Forening i Bergen, avdeling 57 i Haugesund, avdeling 650 i Hamar og avdeling 103 i Ringsaker.

Forbundsstyret hadde uttalelsene på bordet, sammen med Aker-Yards-avtalen, da saken ble diskutert i to timer i dag. I uttalelsene beklages uenigheten, og forbundsledelsen ble bedt om en redegjørelse.

Foreslo uttalelse

Forbundsleder Kjell Bjørndalen foreslo derfor en uttalelse som senere ble vedtatt enstemmig:

”En rekke av forbundets lokale tillitsvalgte er under press fra stadig mer aggressive arbeidsgivere for å godta avtaler som innebærer sosial dumping.

Forbundsstyret vil presisere at en ikke må inngå lokale avtaler som angår utenlandske arbeidstakere som strider mot norske lover og mot gjeldende lønnsbestemmelser i overenskomstene. Forbundsstyret vil derfor oppfordre lokale tillitsvalgte til ikke å stille seg bak avtaler som enten er, eller som direkte kan oppfattes som forsøk på å unngå å betale den lønn som er fastsatt i overenskomstene.

For de av forbundets overenskomstområder som er allmenngjort, vil forbundsstyret presisere at en ikke kan inngå lokale avtaler som undergraver eller strider mot allmenngjøringsvedtakene.”

Feilaktig inntrykk?

Forbundsstyremedlem Roy Pedersen fra Oslo Bygningsarbeiderforening var enig i uttaleteksten, men ville ha med følgende innrømmelse:

”Fellesforbundet innser at det i forbindelse med Aker-Yards-avtalen er skapt et feilaktig inntrykk av forbundets holdning til sosial dumping.” I tillegg foreslo han en presisering om at ”en i fremtiden ikke kan inngå lokale avtaler som undergraver eller strider mot allmenngjøringsvedtakene”.

Disse forslagene samlet fem stemmer og ble dermed avvist av forbundsstyret.

Nei til lignende avtaler

– Det som oppfattes av store miljøer i forbundet som sosial dumping, er altså ikke det. Jeg oppfatter det slik. Det må heretter forhindres at Fellesforbundet vil godkjenne lignende kreative avtaler i forbindelse med allmenngjøring for byggebransjen, var Pedersens kommentar etter avstemningen.

– Jeg personlig mener at Kjell Skjærvø har hatt stor integritet i denne saken, sa han.

Annonse
Annonse