JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer Fellesforbundet

Tømrer og Byggfagforeningen synes det er alvorlig at Fellesforbundet ikke har noe å utsette på Aker-Yards-avtalen. – Den øker presset mot den allmenngjorte tariffavtalen i byggebransjen, skriver Oslo-foreningen i en uttalelse til forbundsstyret.

Tømrer og Byggfagforeningen mener at avtalen for rumenske arbeidere ved verftene til Aker Yards ”bryter med viktige demokratiske prinsipper på noen svært viktige punkter”:

1. Arbeidstakerne behandles som en gruppe, og "det er vanskelig for oss å se hvordan individuelle, menneskelige hensyn blir ivaretatt".

2. Man har avtalefestet timelønn på 120 kroner, men deretter trukket ut et beløp på 50 kroner.

"Vi kan ikke se dette som noe annet enn en illegitim skatt. Vi forutsetter at hver enkelt skal skrive under på denne avtalen, ellers vil den etter vår oppfatning være i strid med norsk lov. Men uansett, så er vi av den oppfatning at dette representerer en negativ utvikling", skriver foreningsleder Egil Mongstad på vegne av styret i Tømrer og Byggfagforeningen.

3. Beklagelig at tillitsvalgte i Aker Yards omtaler en slik avtale som solidarisk.

"Hva er solidarisk ved at de underbetalte i Aker-konsernet blir trukket i lønn, til fordel for oppgaver som helt klart må sies å være konsernledelsens ansvar, mens for eksempel norske Aker-ansatte som tjener rundt 220 kroner i timen, ikke blir berørt", spør foreningen.

"Er det noen som kan tenke seg slike avtaler gjort gjeldende for amerikanere, tyskere, franskmenn eller svensker? For oss står det klart at denne avtalen kan påtvinges noen fattige land der nøden er stor og tvinger de ansatte til å godta diskriminerende avtaler. Det vil ikke forbause oss om denne avtalen vil være i strid med EØS-avtalen", heter det videre i uttalelsen.

"Her synes vi at de tillitsvalgte har gått langt i å sette hensynet til konsernet over hensynet til den enkelte arbeidstakers rettigheter", skriver Mongstad.

4. Det er etablert en ett års plikttjeneste i Romania, for de som kommer inn under avtalen. En slik plikttjeneste vil ha som funksjon å binde de ansatte til konsernet, og vanskeliggjøre overgang til andre firma, mener foreningen.

"Dette ser vi som et utslag av den nyføydalismen som nå etableres for arbeidssøkere fra de fattige EU-landene. På ulik vis bindes man opp imot ´sine` bedrifter, og mulighetene for å gjøre individuelle valg begrenses sterkt", påpeker foreningen.

Øker presset på byggebransjen?

Tømrer og Byggfagforeningen er også kritisk til Fellesforbundets ledelse.

– Vi synes særlig at det er alvorlig og svært beklagelig at Fellesforbundet, på prinsipielt grunnlag, ikke finner noe kritikkverdig ved denne avtalen. Den øker presset mot den allmenngjorte tariffavtalen i byggebransjen, og det er fare for at det på viktige områder kan svekke arbeidet mot sosial dumping, mener foreningen.

Minstelønna ikke lenger bunnen?

Også Oslo Bygningsarbeiderforening er svært kritisk til forbundets holdning i denne saken. Foreningsstyret reagerer i dagens uttalelse på ”at flertallet av forbundsledelsen, med støtte fra flertallet i forbundsstyret, ikke anser dette for sosial dumping”.

Bygningsarbeiderforeningen mener at forbundsledelsens standpunkt åpner for at minstelønna ikke lengre anses som nedre grense for lønn.

"Skjer det, settes arbeidsfolk opp mot hverandre og landsomfattende overenskomster går i oppløsning", mener foreningen og frykter "en situasjon der allmenngjøring av byggfagoverenskomsten undergraves, ved at det inntrufne gir smitteeffekt til byggebransjen".

Mener forbundet alvor?

”Det reises nå spørsmål hvorvidt forbundet virkelig mener alvor i kampen for å gjennomføre den vedtatte handlingsplanen mot sosial dumping”, heter det videre i uttalelsen.

Oslo-foreningen oppfordrer derfor forbundsledelsen til å sette all tvil til side, ved å fornye innsatsen i kampen mot sosial dumping ved:

– å avvise eventuelle kreative forsøk på å undergrave allmenngjøringen av byggfagoverenskomsten. – ikke gi støtte til eventuelle nye lokale avtaler om sosial dumping. – å forberede og kreve at de rød-grønne, som et minimum, innfører forbundets krav om autorisasjonsordning for leiefirma og solidaransvar for lønn- og feriepenger.

Annonse
Annonse