JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går bra - også uten røyk

Tre år etter innføringen av røykeforbud har restaurantnæringen lært seg å leve godt med loven. Etter en kortvarig omsetningsnedgang er nå veksten tilbake, melder bransjen.

Serveringsbedrifter i Norge opplevde samlet sett et fall i omsetningen etter at Tobakkskadeloven forbød røyking på restauranter fra 1. juni 2004. Omsetningen er nå tilbake på nivået fra røykeforbudet ble innført og lå i 2006 vel 13 prosent over omsetningen i 2004.

Det fremgår av SSBs omsetningsstatistikk for hotell- og restaurantnæringen. Den måler omsetningen innen de ulike bedriftskategorier i næringen.

Brune kafeer sliter

– Selv om omsetningen totalt har økt, har utviklingen nok vært ulik fra en bedriftskategori til en annen. Størst tilbakegang har det vært på puber og det man gjerne omtaler som brune kafeer. Størst vekst har det vært på restauranter i det mer klassiske segmentet, sier Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv, som organiserer serveringsbedriftene i Norge.

Det første kvartalet med røykeforbud sank restaurantomsetningen med 1 %. 4. kvartal 2004 ga en nedgang på 3,6 % sammenlignet med samme periode året før. Også i 1. kvartal 2005 var det en tilbakegang på vel 3 % sammenlignet med året før, men deretter tok omsetningen seg opp igjen. I 3. kvartal i 2005 var det en vekst på nærmere 9 %, og i siste kvartal i 2005 steg omsetningen med over 10 %, skriver NHO Reiseliv på sitt nettsted.

Utenlandsk interesse

NHO Reiseliv har i tiden etter at røykeforbudet ble innført, hatt betydelig pågang fra representanter for næringen i andre land hvor man ser at røykeforbud på spisesteder er på trappene. Det har vært stor interesse for hvilke konsekvenser man har kunnet registrere i Norge, også fra utenlandske medier. Presse så langt unna som i Japan har vært i Oslo for å lage reportasjer om røykeforbudet.

Samarbeidsvillige gjester

Mens Norge i 2004 var et foregangsland, er vi nå i ferd med å få følge av en rekke andre land. Dette har nok også bidratt til at røyeforbudet oppleves som mindre dramatisk.

– Samarbeidsvillige gjester har medvirket til at dette nå fungerer bra de fleste steder. I dag er det nok bare et lite mindretall i næringen som ønsker adgangen til å røyke gjeninnført på utestedene, sier Solheim.

Annonse
Annonse