JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt for Hurum Papir?

Etter 100 år er det trolig slutt for Hurum Papir. Etter å ha gått med underskudd i lang tid, gjennomføres en styrt avvikling. Fra høsten må all gjenvinning av drikkekartonger skje i utlandet.

Bedriftsledelsens søk etter nye eiere ga ingen resultater. Selv om fabrikken gikk med et lite overskudd i fjor, har Hurum Pair tapt en million kroner i måneden, skriver dt.no. Derfor bestemte ledelsen seg for å gjennomføre en styrt avvikling av driften. Maskinene vil gå fram til 31. august, men da er det slutt for den 100 år gamle fabrikken. 63 personer mister jobben når papirfabrikken nå stenges.

Klimaspørsmål

Klubbleder Widar Israelson klandrer norske myndigheter for at ikke fabrikken er levedyktig. Hurum papir er den eneste i Norge som gjenvinner brukte drikkekartonger, og lager papir og konvolutter av dem.

– Både statlige og kommunale innkjøpsordninger har lovet å kjøpe produktene våre, men det har blitt med løftene. Nå går bare 500 tonn kartong, som tilsvarer ti dagers kjøring på den ene maskinen til det norske markedet, sier klubblederen.

– Vi har brukt mye penger på snitter og fin mat til ordførere og andre offentlige innkjøpere. Det kunne vi ha spart oss, sier Israelson som synes det er synd og skam at ikke Norge kan være i stand til å drive kartonggjenvinning.

– Det er et paradoks i disse tider hvor alle er opptatt av klimaspørsmål og CO2-utslipp, sier han.

Israelson frykter at all den innsamlede kartongen nå vil brennes.

Sverige neste

Emballasjeretur AS, som tar seg av all innsamling av drikkekartonger i Norge, anmoder på sine nettsider nordmenn om å fortsette å levere drikkekartonger til gjenvinning. ”Hurum Papir AS har besluttet å legge ned sin virksomhet. Dette vil ikke få konsekvenser for gjenvinning av drikkekartonger. To papirfabrikker i Sverige gjenvinner allerede innsamlet drikkekartong og emballasjekartong i dag. Disse kan ta i mot mer kartong enn de har gjort så langt.”, skriver selskapet.

Grønn visjon

Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i Fellesforbundet, mener nedlegging av fabrikken er et politisk spørsmål.

– Det kan ikke være sånn at vi har returordninger for kartong, og lærer barna våre å være opptatt av miljø, og så er vi ikke i stand til å gjenvinne vår egen kartong her i landet, sier han.

Gabrielsen kritiserer myndighetene for ikke å holde sine løfter om å kjøpe produkter fra fabrikken.

Gabrielsen mener håpet ikke er over for fabrikken, og etterlyser nye eiere med en ”grønn visjon”.

Valgår

Stemningen blant de ansatte på fabrikken er dyster.

– Det er jo veldig tungt, men vi prøver å unngå masse sykmeldinger og sånt, sier klubblederen.

Widar Israelson jobber på spreng med å besvare spørsmål fra medlemmene, og hjelper til med å skaffe nye jobber.

– Heldigvis er jobbmarkedet ganske greit nå, og mange har fått seg jobb allerede, forteller han.

Men Israelson vil ikke gi helt tapt ennå.

– Nei, vi har vært dødsdømt før, vi. Noen må gripe tak i dette. Det er jo valg i år, minner klubblederen om.

Annonse
Annonse