JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hent arbeidskraft i utlandet

Importer arbeidskraft fra utlandet, endre lærlingordningen, og tilby mer fleksible arbeidstidsordninger. Det er Solfrid Sæbergs råd til hotell- og restaurantbransjen som sliter med å skaffe folk.

– Aldri har det vært flere ledige stillinger enn nå i hotell- og restaurantbransjen. Det er vanskelig å finne de riktige folkene, og det er vanskelig å få tak i nok folk. Rekruttering er en av de største utfordringene vi har, konstaterte rådgiver Solfrid Sæberg i rekrutteringsfirmaet Motivert under NHO Reiselivs landsmøte i begynnelsen av juni.

– Bransjen har levd fra hånd til munn når det gjelder arbeidskraft i mange år, og puster lettet ut hver gang det ordner seg. Men det gjør det ikke lenger. Nå må hver bedrift våkne opp og prioritere rekruttering, påpekte Sæberg som har jobbet i hotell- og restaurantbransjen i 15 år, senest som personaldirektør i Hilton Scandic Hotels.

Gjør som byggenæringen

Sæberg påpekte at hotell- og restaurantbransjen også konkurrerer med andre bransjer om arbeidskrafta.

– Andre bransjer tar gjerne vår arbeidskraft. Vi må også tenke nytt, sa Sæberg.Hun skisserte flere ulike muligheter for å få ta i flere folk. En av dem er å importere arbeidskraft fra utlandet.

– Byggnæringen har gjort dette i årevis. Så langt har vi ansatt utenlandsk arbeidskraft når de har kommet til oss. Nå må vi oppsøke dem, argumenterte Sæberg.

Tarifflønn

Hun mener at næringen også må være villig til å tilby både språkopplæring og kompetanseheving for at en arbeidskraftimport skal bli en suksess også i hotell- og restaurantbransjen. Men lønna skal være etter tariffavtalene, understreker hun.

– Vi må betale de det vi skal, sier Sæberg.

Samtidig mener hun lønn ikke er det viktigste for å rekruttere til bransjen.

– Så lenge du kan leve av lønna og du trives, klager ingen over lønna. Men blir du ikke satt pris på, blir lønna et problem, mener Sæberg.

Hierarki

Rådgiveren mener også at det er nødvendig å gjøre endringer i lærlingordningen hvis bransjen skal være i stand til å tiltrekke seg ungdom.

– En del ungdom slutter før de har fullført fagutdanningen, påpeker Solfrid Sæberg.

Hun mener mange bedrifter i bransjen må endre sin hierarkiske oppbygning, og ta i mot medarbeidere på en bedre måte. Ungdom i dag er ikke vant til å komme inn i et miljø og befinne seg nederst på rangstigen.

– Arbeidstakerne verdsettes ikke godt nok i dag, mener Sæberg.

Fleksibilitet

Hotell- og restaurantbransjen må bli mer fleksibel, tilpasset den enkelte ansatte, for å bli mer attraktiv, mener Solfrid Sæberg.Som eksempel nevner hun vaktlisteordningene.

– Folk slutter når de får barn i vår bransje, fordi arbeidstiden ikke passer med barnehagenes åpningstider. Men det må bedriftene kunne gjøre noe med, for eksempel med å tilby individuelle løsninger for de som trenger det. Ellers mister vi verdifull arbeidskraft, sier hun.

Kritisk

Forbundssekretær Eli Ljunggren i Fellesforbundet jubler ikke over Sæbergs forslag.

– Nå må varsellampene begynne å lyse. Det foregår mye sosial dumping i vår bransje, med firma som leier ut billig arbeidskraft fra Øst-Europa. Det er en utvikling vi vil stoppe, ikke framskynde, sier Ljunggren.

– Først må vi undersøke hvor mange som vil jobbe heltid. Det er mange som jobber ufrivillig deltid i vår bransje, som ønsker å jobbe mer, sier hun.

Ljunggren mener i motsetning til Sæberg at lønn er viktig, også for folk i hotell- og restaurantbransjen.

– Nå er det payback-time. Lønningene i bransjen må opp, også for å rekruttere faglærte, sier hun.

Ikke rør vaktlista

Ljunggren vil nødig røre tariffavtalens bestemmelser om vaktlister, som hun karakteriserer som svært god. Hun vil heller jobbe for at barnehagenes åpningstider skal tilpasses arbeidslivet.

– Ja, jeg vet at mange har vanskelig for å kombinere jobb og barnehage. Men fleksibilisering har vært med på å ødelegge for vår bransje, sier Eli Ljunggren til Magasinett.

Annonse
Annonse