JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp-mann, men ikke i arbeidstida

I arbeidstiden er han klubbleder for Fellesforbundet, i fritiden lokalpolitiker for Fremskrittspartiet i Søgne kommune. En selvmotsigelse? Ikke for Egel Terkelsen. Og ikke for klubbmedlemmene heller, ser det ut som.


13.06.2007
10:26
16.12.2013 01:27

På klubbkontoret hos National Oil Well Varco utenfor Kristiansand henger en velkjent forbundsplakat fra Bondevik II-tiden. ”Rør ikke sykelønna”, står det i store, røde typer.

Et nikk mot plakaten, og Egel Terkelsen skjønner hva jeg vil spørre om.

– At det finnes folk som er hundre prosent enig i et partiprogram, det tror jeg ikke på, sier klubblederen uoppfordret.

For landsomfattende avtaler

Som klubbleder er Egel helt på linje med Fellesforbundets handlingsprogram. Han vil beholde dagens sykelønnsordning, med full lønn under sykdom. Han er for landsomfattende tariffavtaler og for Arbeidsmiljøloven. Men han syns den er vel streng, særlig når det gjelder overtidsreglene.

– Vår bedrift risikerer dagsbøter hvis vi ikke greier å levere i tide. Da bør det være tillatt å jobbe mer overtid i perioder hvor det er nødvendig for å kunne holde fristen, forklarer 50-åringen.

Han er altså uenig i Fremskrittspartiets program når det gjelder sykelønnsordningen, landsomfattende tariffavtaler og delvis Arbeidsmiljøloven, og han vil påvirke partiet til å endre sitt syn på dette. Slik sett bør Terkelsen være en opplagt kandidat for Per Sandbergs fagpolitiske råd, bestående av fagorganiserte og tillitsvalgte.

Men han levner ingen tvil om hvor han står politisk.

– Jeg er først og fremst Frp-mann, men ikke i arbeidstida, sier Terkelsen.

Han er opptatt av de nære, lokale ting. Det som skjer på arbeidsplassen og i kommunen. Derfor takket han også nei da Vest-Agder Frp spurte ham i 2001 om han ville være toppkandidat. Han kunne fort havnet på Stortinget.

– Stortinget er en flyktig affære, men det er ikke kona, svarer Egel, med et underfundig smil.

Han satte altså kona høyere enn det sentrale partiet.

Ja, Terkelsen er veldig lokalt orientert. Han er glad i lokalmiljøet sitt, og opptatt av det.

– Det engasjerer meg hvordan vi har det i Søgne, og på arbeidsplassen vår, sier den fødte andalitten som har vært medlem i Fremskrittspartiet siden Anders Lange startet sitt protestparti i 1973.

Størst glede gir ham å kunne jobbe for mennesker, for arbeidskameratene.

– Vi har et utrolig samhold her. Og det imponerer meg, sier klubblederen.

”Outet” seg i forbundsstyret

Egel husker fortsatt forbundsstyremøtet i fjor sommer. Magasinet hadde akkurat sluppet nyheten om at 35 prosent av medlemmene kunne tenke seg å stemme Fremskrittspartiet. Tallene var hentet fra Fellesforbundets ferske medlemsundersøkelse.

Nyheten ble heftig diskutert i forbundsstyret, med Egel som vara på plass. ”Alle” hadde problemer med å forstå at så mange sympatiserte med et parti som var imot landsomfattende tariffavtaler og Hovedavtalen – fagbevegelsens hovedverktøy for et velorganisert arbeidsliv.

Så tok Terkelsen ordet og ”outet” seg som aktiv lokalpolitiker for nettopp Fremskrittspartiet. Da han var ferdig med innlegget sitt, ble det stille. En aktiv kommunepolitiker og listetopp for Fremskrittspartiet som medlem av et av Fellesforbundets viktigste fora& Kollegene i forbundsstyret ble neppe stumme av begeistring.

– Ja, jeg husker det godt, sier han - og smiler.

– Det burde jo ikke være uforståelig at folk har ulike politiske oppfatninger, sier Frp-mannen.

Han skjønte godt at de fleste forbundsstyremedlemmene var overrasket.

– Forbundsleder Kjell Bjørndalen mener det er uforståelig at en tillitsvalgt i Fellesforbundet kan være politisk aktiv for Fremskrittspartiet?

– Det er ikke sagt at ledelsen i Fellesforbundet mener det samme om ti år. Jeg nekter jo ikke Kjell Bjørndalen å være med i Arbeiderpartiet heller, svarer han.

– Fellesforbundet er en interesseorganisasjon for alle medlemmer. Jeg har ingen ting å utsette på forbundet, men jeg skulle ønsket at Fellesforbundet hadde forholdt seg friere til alle partier, at det hadde vært en politisk uavhengig organisasjon, understreker Terkelsen.

Selvsagt liker han ikke at Fellesforbundet bevilger store summer i partistøtte.

– Jeg er imot partistøtte, men må jo akseptere at Fellesforbundet støtter Arbeiderpartiet fordi flertallet ønsker det, innrømmer han.

Om Fremskrittspartiets formann Siv Jensen hadde takket nei om partiet hadde fått økonomisk støtte fra for eksempel Fellesforbundet, er han likevel ikke sikker på.

– Nei, det er godt mulig at hun hadde tatt imot den, svarer Terkelsen på spørsmålet.

Ingen AP-borg lenger

”Gutta på golvet” i den amerikansk-eide bedriften stemmer slettes ikke bare på Arbeiderpartiet. Ikke bare på Frp heller. I verkstedhallen finnes også svorne KrF-tilhengere – og Høyre-folk.

Produksjonskoordinator Odd Olav Pettersen er nettopp det - Høyre-mann med hvit hjelm og medlem av Fellesforbundet. Han synes ikke at det er i det minste merkelig at en aktiv Frp-mann kan være tillitsvalgt i en faglig organisasjon som Fellesforbundet.

– En industribedrift i dag er ingen Arbeiderparti-borg lenger. Her finner du alt – fra SV over KrF, Arbeiderpartiet og Venstre til Fremskrittspartiet, forteller Pettersen.

Likevel. For noen var det ikke lett å svelge at Frp-Terkelsen stilte som kandidat til klubbledervervet i 2002 – mot en Arbeiderparti-mann. En fra den politiske fienden, altså.

En som overhodet ikke kunne forstå dette, av ideologiske grunner, var Lars Eid, glødende sosialdemokrat og tidligere klubbleder.

– Nei, dette kunne jeg ikke begripe. Så jeg sa til Egel at han ikke fikk min stemme.

Men det var i 2002. Frp-Terkelsen fikk Eids stemme så sent som i våres da han igjen ble gjenvalgt som klubbleder.

– Egel er en god og ryddig klubbleder. Han gjør det han skal. Derfor har jeg gitt ham min stemme, sier Lars Eid.

Forresten: I bedriften er nesten alle organisert i Fellesforbundet. Både renholderne, arbeidsformenn og sentralborddamene. Vertikal organisering, altså. Akkurat det Fellesforbundet alltid har ivret for.

– De som ikke er med, blir organisert etter hvert, er klubbleder Terkelsen sikker på.

Diskuterer ikke politikk

Sett med politiske øyne, er både arbeidsstokken og klubbstyret hos National Oil Well Varco nokså fargerik. Da burde man kunne forvente relativt heftige og engasjerte diskusjoner om nettopp politikk. Men det er altså ikke tilfellet.

– Vi diskuterer ikke politikk i klubbstyret. Ikke i det hele tatt, kommer det overraskende fra Terkelsen. Klubbens nestleder er Arbeiderparti-mann.

– Nei, vi ble enige om å la være å diskutere politiske spørsmål fordi vi vet at vi ikke blir enige, sier han tørt.

– Det blir fort krangel når en diskuterer politikk og religion, tilføyer han.

Terkelsen er så mangt. Han kommer fra et godt Arbeiderparti-hjem. Både mor og far har stemt AP ved stortingsvalg i alle år. Også svigerfar gjør det. Men altså ikke arbeiderhjemsgutten Egil.

Han har vært klubbleder for Fellesforbundet siden 2002 (pluss en kort periode i 1993) og leder av Søgne Jern og Metall siden 2005. Siden 1995 har Terkelsen sittet i Søgne kommunestyre, for Fremskrittspartiet. Han er meddommer i Vest-Agder Lagmannsrett og sitter i Utlendingsnemnda, de som avgjør om en asylsøker får avslag på sin søknad, eller ikke. Han er imot at Norge går inn i EU, han har vært med i Frelsesarmeen, har giftet seg i kirka og latt barna bli døpt der. Om Egel er kristen?

– Jeg er av den oppfatning at alle tror, men jeg er ikke kristen, svarer sørlendingen.

Med andre ord: det er ikke lett å sette ham i bås, hvis noen skulle føle for det.

Hvorfor Frp?

– Hvorfor ble det altså Fremskrittspartiet for ”arbeidergutten”?

– Friheten til å velge er en av de tingene som er så fantastisk med Frp. Å slippe å få sagt hva man skal gjøre, sier Terkelsen med et lite spark til Arbeiderpartiet.

– Jeg har hørt folk si at jeg ikke er en tradisjonell Fremskrittspartimann – fordi jeg også er klubbleder. Da svarer jeg at jeg er en lokal Frp`er, påpeker Terkelsen megetsigende.

– Jeg er en arbeider på golvet som har forelsket seg i Fremskrittspartiets grunnprinsipper og politikk. Så enkelt er det. Jeg mener at Frp har de rette politiske svarene og løsningene.

– Hva syns du Arbeiderpartiet gjør feil?

– Vet ikke om du gjør så mye feil, men de er utrolig sene til å sørge for endringer. De kommer jo, men det tar tid. Fremskrittspartiet er mer tilpasningsdyktig, mener Frp-politikeren.

I høstens kommunevalg stiller han som ordførerkandidat i Søgne. Og han har et høyst berettiget håp om å bli valgt. Det største partiet pleier nemlig å få ordførervervet. Ved stortingsvalget i 2005 var det Frp som var størst. Partiet fikk 24,6 prosent av stemmene, en tredobling i kommunen på bare ti år.

Så det er fullt mulig at Terkelsens neste kontor blir å finne på rådhuset – og at han bytter ut kjeledressen med ordførerkjeden.

13.06.2007
10:26
16.12.2013 01:27



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker