JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan gi gratis sendetid til alle

Hvis forbudet mot politisk TV-reklame blir utfordret, kan TV-stasjonene bli pålagt å gi alle politiske partier gratis reklametid.

– Det er et ganske drastisk skritt, for da tar man sendetid fra TV-stasjonene og gir bort til partiene, sier kulturminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Han utelukker ikke at en slik ordning, som blant annet finnes i Storbritannia, kan bli innført hvis ikke forbudet om politisk TV-reklame opprettholdes.

– Men vi håper vi slipper det, legger Giske til.

Blir utfordret

Dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg slår fast at forbudet mot politisk reklame krenker ytringsfriheten. Onsdag droppet regjeringen å anke dommen, men for å bevare forbudet mot politisk TV-reklame endrer i stedet regjeringen NRK-plakaten slik at også småpartier får redaksjonell dekning i statskanalen.

Høyre og Fremskrittspartiet mener derimot at Strasbourgdommen står ved lag og at forbudet mot politisk TV-reklame er opphevet. Høyre har allerede en politisk reklame klar, og vil ta kontakt med TV-stasjonene med sikte på raskt kjøp av sendetid.

– Politisk styring

Opposisjonen frykter også at NRKs redaksjonelle frihet blir begrenset.

– I stedet for å likestille og sikre ytringsfrihet i alle medier, velger Giske en gammeldags sosialdemokratisk løsning, nemlig mer styring av NRK, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Hun mener regjeringen burde ha åpnet opp for reklame i alle kanaler. Kristelig Folkeparti er derimot veldig glad for at regjeringen fortsatt ønsker et forbud mot politisk TV-reklame.

– Vi mener at det er de pengesterke aktørene som vil vinne på å ha politisk reklame. Vi ønsker heller ikke å gå i retning av amerikanske tilstander, sier KrFs kulturpolitiske talskvinne May Helen Molvær Grimstad.

Droppet anke

TV Vest vant 11. desember i fjor over den norske stat i EMD i Strasbourg i striden om politisk TV-reklame. Da dommen kom, uttalte Giske at han sterkt vurderte å anke saken. I tre måneder har juristene i Kulturdepartementet vurdert om de skulle bruke muligheten til å be om at saken skulle opp til behandling i plenum av alle de 17 dommerne i EMD.

– Vi hadde egentlig tenkt å anke, men våre jurister så at det var mulig å ivareta hensynet til ytringsfriheten i dommen uten å måtte endre hele systemet vårt. Ved å ikke anke slipper vi en stor og lang juridisk prosess, sier Giske. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse