JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må slutte som fastlege

Finn-Erik Hustad-Johansen går rettens vei for å få fortsette som fastlege. Lørenskog kommune vil si opp avtalen fordi legen har fylt 70.

– Jeg har ikke lyst til å gå av med pensjon. Jeg føler at jeg fortsatt har mye å tilby, sier Hustad-Johansen, som har vært lege i Lørenskog siden 1974, til Romerikes Blad.

For et drøyt år siden fikk han kommunens aksept for å fortsette som fastlege fram til han fyller 71 år førstkommende fredag. Kommunen har imidlertid sagt nei til ytterligere ett års forlengelse.

– Hvor er logikken?

Nedre Romerike tingrett avviste nylig Hustad-Johansens begjæring om midlertidig forføyning overfor kommunen for å få utsatt utlysningen av fastlegehjemmelen hans til etter at Sivilombudsmannen har uttalt seg om saken. Kjennelsen er nå anket til lagmannsretten.

Finn-Erik Hustad-Johansen legger ikke skjul på at han ønsker en debatt om aldersgrensene for leger.

– Jeg opplever at jeg blir oppfattet som en bråkefant, men for meg handler dette om prinsipper og om retten til å stå i arbeid så lenge man kan gjøre en adekvat og ansvarsfull jobb. Kommunens eneste begrunnelse er alderen min og en avtale mellom Legeforeningen og KS om at den øvre aldersgrensen for fastleger skal være 70 år. Hvor er logikken i at privatpraktiserende leger kan få fortsette til de er 75 år, mens kommunale fastleger blir ubrukelige når de fyller 70? spør Hustad-Johansen.

Et paradoks

Han betegner dagens regelverk om aldersgrenser som foreldet og urettferdig.

– Vi lever lenger og er mye mer oppdatert enn tidligere, og med alderen følger også verdifull erfaring og rutiner. For meg blir det et stort paradoks at kommuner sier opp avtalene med fastleger over 70, samtidig som det mangler rundt 3.000 fastleger her til lands.

Han har forsøkt å få støtte fra så vel Legeforeningen som Eldre legers forening, men uten hell.

– Dette er åpenbart en kamp jeg må føre alene. Jeg må jo innrømme at jeg stiller spørsmål ved hvorfor jeg har betalt medlemskontingent i alle disse årene, sier Finn-Erik Hustad Johansen.

– Følger avtalen

– Vi har allerede forlenget avtalen med Hustad-Johansen i ett år. Han får imidlertid fortsette fram til en ny fastlege er på plass, noe som i praksis vil ta rundt et halvt år. Da vil han nærme seg 72.

– For Hustad-Johansen er dette også en prinsippsak som handler om retten til å få stå lenger i arbeid?

– Ja, og han kan jo praktisere som lege så mye han vil også i fortsettelsen. Men denne saken har en prinsipiell side fra kommunens side også; nemlig retten til å følge avtaler vi har inngått. Den retten benytter vi oss av nå, sier Wium.

President Torunn Janbu i Legeforeningen understreker at avtalen med KS om en øvre aldersgrense på 70 år for fastleger ikke er noen absolutt grense.

– Avtalen åpner for at kommunen og legen kan bli enige om en forlengelse til 75 år, og så vidt jeg vet gjøres dette også i de fleste tilfeller, sier hun.

Ifølge Janbu har ikke Legeforeningen hatt noen pågang fra allmennlegene om å få hevet 70-årsgrensen.

– Men hvis det er et ønske og et behov fra fastlegene eller Eldre legers forening, vil vi selvfølgelig ta det opp i forhandlinger med KS. (ANB)

Annonse
Annonse