JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil diskutere oljefondets risikoprofil

Høyre-leder Erna Solberg mener det er på sin plass å diskutere om Norges Bank har tatt for stor risiko i forvaltningen av oljepengene.

– Risikoprofilen bør diskuteres, men det er for tidlig å konkludere når børsene raser verden over. Det kan godt tenkes at investeringene som nå er lavt priset, vil gi bedre avkastning over tid, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at nordmenns framtidige pensjonspenger ikke er tapt såframt selskapene oljefondet investerer i, ikke går konkurs.

– Klokt å kutte lønna

– Vi var igjennom dette i 2002 også, da børskrakket etter dotcom-bølgen og 11. september ga dårlig avkastning i oljefondet. Det tok to år før vi var oppe på betydelig høyere summer, sier Solberg.

Høyre-lederen mener det var klokt av oljefond-sjef Yngve Slyngstad å kutte egen lønn med om lag 2 millioner kroner.

– Det er også grunnlag for å se på lønnen til forvalterne i oljefondet. Det er mulig at kunnskapene deres er helt unike, men fondet har altså dårligere resultater enn referansebanen, sier Solberg.

Vær tålmodig med oljepengene

Venstre-leder Lars Sponheim mener regjeringen og Norges Bank bør puste ut og vise tålmodighet selv om verdien av oljefondet raser.

– Finansminister Kristin Halvorsen (SV) bør ha tålmodighet til å vente på bedre tider. Alle verdier i verden faller nå om dagen. Oljefondet har ingen realiserte tap, og historien har vist at tålmodighet over tid gir avkastning i aksjemarkedet, sier Sponheim.

Han medgir at situasjonen i verdensøkonomien er dramatisk, men føler seg trygg på at tidene vil bli bedre.

– Vi må tro at det er lys i tunnelen. Da vil verdiene øke på nytt, sier han.

KrF vil ha gjennomgang

Kristelig Folkeparti ønsker en gjennomgang av risikoprofilen Oljefondet har hatt i sine investeringer.

Onsdag ble det kjent at Oljefondet hadde et verditap på 633 milliarder kroner i 2008.

– Det er et fryktelig resultat. Alle er jo klar over at med den utviklingen vi hadde i fjoråret, ville det bli negative tall. Men dette er svært svakt, sier finanspolitisk talsmann for KrF, Hans Olav Syversen, til NTB.

Han sier at KrF nå vil ta initiativ i Stortinget til en gjennomgang av hvilken risikoprofil Statens pensjonsfond - Utland, det såkalte Oljefondet, la seg på i fjoråret.

– Det er et varsku når man har tapt mer enn gjennomsnittet i markedet. Vi vil gå dypere inn i dette for å se om det er grunnlag for å justere kursen, sier Syversen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse