JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trekker pensjonsdiktat

Den finske regjeringen trekker sitt kritiserte vedtak om heving av pensjonsalderen. En trepartsgruppe skal før årsskiftet utrede hvordan den kan økes med tre år fram til 2025.

nina.sandaas@lomedia.no

Etter en drøy uke med enormt høyt trykk i avisspalter, debatt i medier og nedsabling av regjeringens håndtering av saken, har dette for regjeringen voksende problemet nå landet. Arbeidstakerorganisasjonenes underskriftskampanje som samlet nærmere 200 000 protester mot forslaget er allerede fjernet fra hjemsiden til finsk LO, FFC.

Pensjoneres for tidlig I dag formiddag kom regjeringen og representanter for både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene til enighet og dermed trekker regjeringen sitt vedtak, melder Yle. Enigheten betegnes som ambisiøs og troverdig, fordi partene er på linje i sitt syn om at folk går av med pensjon altfor tidlig (red.kom.59 år).

Løsningen på den gordiske knuten består i at de tre partene fram til årsskiftet skal ta fram ulike modeller for hvordan den faktiske pensjonsalderen skal kunne økes med helst tre år eller mer innen 2025. Eksperter skal tiltre dette utvalget som også skal foreslå tiltak for å fremme bedre HMS-aktiviteter i arbeidslivet og som skal bidra til at folk orker å stå i jobben lenger.

Forlenger arbeidskarrieren – Vi nådde vårt viktigste mål, å forlenge arbeidskarrieren, uttaler statsminister Matti Vanhanen.

FFC-leder Lauri Ihalainen betegner resultat som viktig også fra innbyggernes synsvinkel. Langt over 60 prosent av finnene nektet å godta og få høyere pensjonsalder tredd ned over hodene. At det skal satses i arbeidslivet for at folk skal ha krefter å jobbe, er nødvendig, mener han. Til Hufvudstadsbladet sier Ihalainen at lærdommen for regjeringen av denne saken er soleklar.

– Det ville vært klokest å håndtere saken slik at vi hadde unngått hele episoden. Det handler både om fremgangsmåten og innhold.

Gir penger til velferd Finansminister Jyrki Katainen ga ros til alle parter etter formiddagens møte. Han trodde at det er få land der partene i løpet av kort tid kan komme til enighet om at den faktiske pensjonsalderen må opp med tre år.

– Dette er et sterkt signal om at finnene fikser det. Ett år til i arbeidslivet betyr 2-3 milliarder euro mer i statskassa. Vi trenger de pengene for å opprettholde velferdssystemet i årene framover, framholdt han.

Annonse

Flere saker

Annonse