JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Giske får ikke diktere NRK

– Det er NRKs redaktører som avgjør hvordan valgsendingene skal være, slår kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas fast.

Han deler ikke opposisjonspartienes bekymring om at kulturminister Trond Giske (Ap) opptrer som en «overredaktør» og vil styre NRKs valgsendinger for å sikre at små ikke-landsdekkende partier også skal få plass til sitt budskap.

Kringkastingssjefen mener imidlertid at Giskes endringer er unødvendige. Han understreker at det ikke er nødvendig for NRK å endre sin valgdekning.

Giske vil endre NRK-plakaten slik at også småpartier får redaksjonell dekning i statskanalen.

– Blander seg inn

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils Øy, mener at Giske er i ferd med å så tvil om den redaksjonelle friheten når han vil endre NRK-plakaten.

Han får støtte av generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, selv om Kokkvold mener at forslaget til Giske er relativt diffust formulert.

– Kulturdepartementet kan ikke pålegge en redaksjon å bestemme hvor mye og hvor bred valgdekning de skal ha, sier Kokkvold til Stavanger Aftenblad.

Både Høyre og Venstre frykter at en justert NRK-plakat vil få store konsekvenser for den redaksjonelle friheten til NRK-redaktøren.

– Kunne greid oss uten

– Vi kunne godt greid oss uten tillegget. NRKs valgsendinger skal sikre både mangfold og ytringsfrihet. Det er vår samfunnsoppgave. For NRK er det viktigste at den redaksjonelle friheten består, og at det er våre redaksjonelle vurderinger som skal legges til grunn, sier Bjerkaas til NTB.

Kulturdepartementet har vært i kontakt med NRK før Giske kom med sin løsning onsdag og bedt om prinsippene for NRKs valgdekning.

Kringkastingssjefen sier at partier som stiller liste i mer enn halvparten av fylkene ved stortingsvalg, eller i flere kommuner ved kommunevalg, normalt vil bli dekket i valgkampen.

Ved den redaksjonelle vurderingen vil det blant annet bli lagt vekt på det enkelte partis reelle muligheter til å få valgt inn kandidater. Partienes faktiske stemmetall ved forrige valg, deres oppslutning på meningsmålinger og geografiske utbredelse vil være sentrale elementer i vurderingen.

– Jeg ser i dag ingen grunn til å endre denne praksisen, konkluderer Hans-Tore Bjerkaas. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse