JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangel om krisetiltak

Massiv omskolering av arbeidsløse til jobber i offentlig sektor vil gjøre vondt verre, mener Fellesforbundet og går imot Unios kriseforslag.

– Om jeg vil jobbe i offentlig sektor? Erru gæærn? Jeg vil ikke det! slår Johannes Rønning (50) fast.

Rønning kjører blypressa som legger bly på kabler hos industribedriften Nexans på Langhus. Det har han gjort i fem år. Unio-sjef Anders Folkestads forslag onsdag, om å gi arbeidsløse jobb i offentlig sektor, har han ikke særlig sansen for.

Gylne muligheter

Fellesforbundets leder Arve Bakke er med Dagsavisen på industribesøk. Han er krystallklar: Folkestad foreskriver feil medisin. Det vil gjøre vondt verre på sikt, mener Bakke.

Han påpeker at sysselsettingen i offentlig sektor riktignok skal opp, innen helse, omsorg og barnehager, slik årets statsbudsjett la opp til. Dårlige økonomiske tider gir bedrifter og myndigheter gylne muligheter for å øke investeringene og legge om til mer miljøvennlig produksjon, med økte avskrivningssatser i regjeringens første krisepakke.

Mer utdanning og opplæring – i bedriftene, for dem i jobb, og gjennom arbeidsmarkedstiltak for permitterte og oppsagte – må til for å ruste opp konkurransekraften, mener Fellesforbundet.

– Slik kan folk raskt komme tilbake i jobb når etterspørselen tar seg opp igjen, sier Bakke.

For:

– Det går ikke an å legge private arbeidsplasser inn i en møllpose og pakke dem vekk i vente på bedre tider. Da er de borte, fastslår Bakke.

Avindustrialiserte land som Irland og Storbritannia, som i stedet har bygget opp en stor finanssektor, har bittert fått erfare konsekvensene.

Vil ha spleiselag

Fellesforbundet heller også iskaldt vann i blodet på offentlig ansatte som omsider øyner en mulighet for å ta igjen litt av lønnsgapet til privat sektor. Kampen for å bevare gode offentlige pensjonsavtaler vil også stå i vår.

– Når familier mister både én og to inntekter over natta, skal vi da snakke om 4 prosent lønnsøkning for noen? spør Bakke retorisk.

Nexans har klart å skjerme alle sine faste ansatte, men den økonomiske krisen har slått ut i eksporten, og alle vikarer er blitt satt på porten.

– Det er jo kolleger, jeg har jobba side om side med dem. Det er ikke hyggelig. Men alle kan ikke jobbe i det offentlige, fastslår Rønning.

Arve Bakke mener alle nå må bidra til å gjøre vilkårene for arbeidsledige bedre, få ledigheten ned og styrke velferdssamfunnet på sikt. Og han tegner et ytterst dystert bilde av situasjonen.

– Dessverre tror jeg at dette bare er begynnelsen. Nedgangen ute er nå så stor at Norge umulig kan komme unna. Om du òg får nedgang i petroleumssektoren, da får vi problemer, slår Bakke fast. (ANB)

Annonse
Annonse