JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Annenhver er fagorganisert

Selv om Norge har en høy organisasjonsprosent, ligger den klart lavere enn i øvrige nordiske land. LO har mye å hente i servicesektoren og renholdsbransjen.

Hovedårsaken til forskjellen i organisasjonsoppslutningen mellom Norge og øvrige nordiske land kan skyldes at dagpengesystemet ved arbeidsledighet forvaltes av de faglige organisasjonene i Danmark, Finland og Sverige, mens den i Norge er statlig.

Med andre ord er trygden ved ledighet ikke avhengig av faglig medlemskap. 52 prosent av arbeidstakerne i Norge er fagorganisert.

Sverige på topp

Organisasjonsprosenten i Sverige ligger på topp med 73 prosent, med Finland som nr. 2 på statistikken med 71 prosent og Danmark med 69 prosent. Norge har fjerdeplassen med 52 prosent. Årsaken til at oppslutningen om LO i Danmark og Sverige har falt de siste åra, skyldes at de borgerlige regjeringene i begge landene har svekket fagbevegelsens stilling gjennom endringer i dagpengesystemet og avtaleverkets betydning i arbeidslivet.. Går vi til andre land i Europa, ser vi at organisasjonsprosenten ligger på 33 prosent i Østerrike, 18 prosent i Tyskland og 28 prosent i Storbritannia, mens den er på 12 prosent i USA og 7 prosent i Frankrike.

LO i Norge vokser

I motsetning til LO i Danmark og Sverige vokser oppslutningen om LO i Norge. Ved utgangen av fjoråret hadde LOs 21 medlemsforbund over 865 000 medlemmer. I løpet av de siste åtte åra har nettoveksten vært på 52 000. Det gir en organisasjonsgrad på 27 prosent. Og med en organisasjonsprosent på 52 prosent totalt, betyr det at LO har over dobbelt så mange som øvrige arbeidstakerorganisasjoner til sammen. Tallene er hentet fra en utredning om LOs organisasjon, som vil bli presentert for kongressen i mai. LOs organisasjon er alltid et eget punkt på dagsorden. Sentrale temaer kan være spørsmål som gjelder selve formen, som antall forbund, arbeidet lokalt, tillitsvalgtes arbeidsvilkår og kompetanse, medlemsutvikling, ungdomsarbeid og rekruttering.

Utfordringer i servicesektoren

I notatet påpekes også utfordringene. Generelt er det store utfordringer i storbyer, servicesektoren og overfor arbeidstakere med høyere utdanning. Servicesektoren preges av store grupper uorganiserte, mye deltidsarbeid, kvinner, etniske minoriteter, stor mobilitet og en lav organisasjonsgrad. Økt fagorganisering er det viktigste virkemiddel for å ivareta arbeidstakernes interesser. Økt bruk av franchise og senterorganisering gjør rekrutteringsarbeidet krevende. De tillitsvalgte spilles ut på sidelinjen og en tillitsvalgt i en kjedebutikk kan ofte ikke verve eller gi råd og veiledning til ansatte i en annen kjedebutikk.

Renhold - en skitten bransje

Også innenfor hotell- og restaurant er potensialet stort, det samme innenfor trenhold. LO mener at det er anslagsvis 70 000 renholdere i Norge, de fleste i privat sektor. Organisasjonsprosenten er lav og bransjen er innslag av useriøse arbeidsgivere som benytter seg av sosial dumping og svartarbeid.

Annonse

Flere saker

Annonse