JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Synlig bevis på seriøsitet

Serveringssteder i Oslo kan nå vise for all verden at de er seriøse. De som kan dokumentere at de har serveringsbevilling, betaler skatt og har innmeldt de ansatte i arbeidstakerbeviset, kan henge Vertskapsbeviset på døra.

Vertskapsbeviset er en nyskapning laget av Oslo Kommune, politiet og arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv. Alle restauranter kan få og henge opp et slikt bevis på inngangsdøra, slik kan gjestene skille klinten fra hveten. Forutsetningen for å få et slikt bevis er at serveringsstedet kan dokumentere at de har serverings- og skjenkebevilling, har godkjente rømningsveier, at alle ansatte er innmeldt i arbeidstakerregisteret, og kan framlegge godkjent skatteattest. Restauranter med vertskapsbevis må også forplikte seg til å følge loven til enhver tid.

Guide

Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening har ikke vært med å utvikle Vertskapsbeviset, men stiller seg positiv til ordningen.

– Dette høres veldig bra ut. Så får vi håpe at gjestene vil forstå hva Vertskapsbeviset er, og at det kan fungere som en guide i utelivet, sier Birgit Tandberg, nestleder i foreningen.

– Vi er positive til alle tiltak som kan føre til en mer seriøs næring. Vi skulle gjerne sett at det ble stilt større krav for å starte restauranter, sier Tandberg, som håper Vertskapsbeviset blir en suksess.

Flere tiltak

Trepartsamarbeidet mellom Oslo Kommune, politiet og NHO Reiseliv inneholder mer enn Vertskapsbeviset. Politiet har også lovet at de skal være mer synlig i byen, spesielt i helgene, og at de skal bidra til å etablere et nærmere samarbeid med serveringsstedene, og komme raskt til stedet når det oppstår bråk. Næringen vil delta i kampen mot svart økonomi og useriøse aktører i bransjen, blant annet gjennom å føre ansatt-logg. Kommunen på sin side lover å gjennomføre hyppigere kontroller med utestedene.

Annonse

Flere saker

Annonse