JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Drypper av olje

Olje- og gassvirksomhet i sårbare områder ble ikke nevnt med ett ord da regjeringen presenterte sin nye satsing i nord.

Bellona mener den nye nordområdestrategien er preget av satsing på olje og gass framfor fornybare energi.

– Det er nesten tragisk når utenriksministeren snakker om at vi må forske på hvilke effekter klimaendringene i Arktis vil medføre, samtidig som han peker på olje og gass som framtidsrettede næringssektorer i nord, sier fagrådgiver Elisabeth Sæther i Bellona.

Hun mener nordområdene har et stort potensial for utvikling av nye energikilder som bølgekraft og tidevannskraft.

– Ikke framtida

Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og fire statsråder presenterte den nyoppussede nordområdestrategien i Tromsø torsdag, ble ikke oljeleting i Norskehavet og Barentshavet nevnt med ett eneste ord. Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) kom nærmest:

– Nord-Norge er først og fremst kyst. Framtiden vil avgjøres av hvordan vi forvalter ressursene i havet, sa hun.

Pedersen er nestleder i Ap og har, som leder av partiets programkomité, åpner for olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Ap vil avvente den reviderte forvaltningsplanen for Barentshavet i 2010 før det tar endelig stilling til spørsmålet. Regjeringspartnerne SV og Sp sier allerede nå nei til oljeleting i blokkene Nordland VI og VII samt Troms II. Den kampen ble vunnet i forrige runde. Soria Moria-erklæringen fredet Lofoten og Vesterålen mot olje- og gassvirksomhet.

Utenfor Polarmiljøsenteret i Tromsø, der nordområdestrategien ble lagt fram, hadde demonstranter fra Natur og ungdom møtt opp med plakater og transparenter.

– Olje bør ikke være en del av satsingen på nordområdene. Oljevirksomhet er ikke en del av framtida, sier nestleder Nora Milch Johnsen i Tromsø Natur og ungdom til NTB.

Vil kjempe

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen har stor sans for markeringen fra miljøvernerne. Hun medgir at det ble lite snakk om brennbare klimatemaer under samlingen i Tromsø.

– Men det er forvaltningsplanene som er rett arena for slike spørsmål. Vi ønsker en balansegang mellom fornybar og ikke-fornybar energi, og olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen blir en viktig sak i neste stortingsperiode, sier hun til NTB.

Halvorsen mener valgresultatet og styrkeforholdet mellom Arbeiderpartiet og de to andre regjeringspartiene vil avgjøre utfallet av kampen om ressursene på havbunnen.

– Vi vil kjempe videre for vårt syn, og det blir betydelig vanskeligere å vinne fram dersom det ikke blir et nytt rødgrønt flertall. Med en borgerlig regjering blir det høyst sannsynlig åpnet oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Den beste garantisten mot slik virksomhet, er et sterkt SV, sier hun.

En ny rapport fra Oljeindustriens landsforening hevder at så mange som 2.000 arbeidsplasser vil følge i kjølvannet av et nytt oljeeventyr i nord. Men Kristin Halvorsen frykter ikke at oljelobbyen vil vinne opinionen med slike løfter.

– Jeg tror ikke folk i Nord-Norge uten videre vil si ja til en virksomhet som truer miljøet og eksisterende næringer, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse