JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Betaler bot på fire millioner

Mandag vedtok skipsverftet Havyard Leirvik en bot på 4 millioner kroner etter at tre polske arbeidere døde i en arbeidsulykke i fjor vinter. Boten er blant de høyeste som er gitt for brudd på arbeidsmiljøloven på fastlandet.

Økokrim ila boten den 25. mai. Verftet avgjorde mandag at de ville vedta boten, men vedgår ikke å ha brutt loven. Boten blir vedtatt av ”prosessøkonomiske” årsaker. Direktør Tore Mongstad ved verftet sa til NRK Sogn og Fjordane at det er satt i verk en rekke tiltak som skal hindre at liknende ulykker skjer igjen.

Døde av oksygenmangel

Alle de tre polakkene jobbet for Genfer Lloyd på Geosund, en båt som skulle forlenges ved verftet. Alle døde som følge av oksygenmangel i bunnen av en tank. Ulykken skjedde 13. februar 2006. Politiet mener nå at en av de tre kan ha mistet et verktøy ned i bunnen av tanken. Han ble liggende livløs etter å ha klatret ned for å hente det. De to andre døde etter å ha gått ned for å hjelpe ham.

En fjerde polakk advarte mot å klatre ned før hjelp var tilkalt. Han snudde da han kjente oksygenmangelen, og berget livet.

Mange lovbrudd

Forelegget, som er utferdiget av statsadvokatene ved Økokrim, er en hard dom over sikkerhetsarbeidet på Havyard.

”Det ble ikke utarbeidet skriftlig kartlegging og/eller skriftlig risikovurdering (..)Blant annet har det ikke eksistert tilstrekkelige tiltak, rutiner eller kontroll for å hindre lekkasje fra slanger med sveisegasser, det har vært manglende utplassering og bruk av friskluftvifter samt at det har vært manglende oksygenmålinger inne i en eller flere av skipets tanker og/eller andre rom i skipet med fare for oksygenmangel”, skriver advokatene blant mange andre eksempler på lovbrudd.

Manglende samspill med Genfer Lloyd

Økokrim er også nådeløse i kritikken av verftets samspill med Genfer Lloyd når det gjaldt samordning av internkontrollen på verftet, og for eksempel ved at ingen av de polske ansatte hadde sikkerhetshåndbok eller opplæring på polsk i sikkerhetssystemene ved verftet.

Utlendinger skal også sikres

– Det ble i denne saken skapt en situasjon hos selskapet som gjorde at det var fare for liv og helse. Etterforskningen har vist omfattende svikt i selskapets HMS-rutiner. Det er viktig at internkontrollrutinene er på plass også i virksomheter som baserer seg på innleid, utenlandsk arbeidskraft, sier førstestatsadvokat og leder for Økokrims miljøteam, Hans Tore Høviskeland, til Magasinett.org.

Annonse
Annonse