JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten inn i Aker Kværner

– Dette er god næringspolitikk, sier de tillitsvalgte i Aker Kværner etter at staten nå går inn med 30 prosent i det nye eierselskapet, Aker Holding. Svenske Saab AB og Investor AB vil eie 10 prosent og Aker ASA 60 prosent i det nye selskapet.

Aker Kværner har 5.000 LO-medlemmer i Norge, og det er de tillitsvalgte, som representerer fem LO-forbund, som uttaler seg etter at fusjonen ble kjent fredag morgen.

– Den nye strukturen vil fjerne usikkerheten rundt eierforholdet i landets største industriselskap og vil bidra til at både ansatte og ledelse kan ha full fokus på drift og sikre og videreutvikle gode norske arbeidsplasser, skriver de tillitsvalgte, representert ved konserntillitvalgte Atle Teigland og Arve Toft.

Usikkerheten vekk

Helt siden forhandlingene med Hydro brøt sammen, har de tillitsvalgte jobbet for å sikre framtida til Aker Kværner.Konserntillitsvalgt i Aker ASA, Atle Tranøy, har flere ganger bedt om at staten går inn i selskapet for å unngå at det blir solgt til utenlandske konkurrenter, eller blir splittet.

Nå berømmer de tillitsvalgte næringsminister Dag Terje Andersen for handlekraft og gjennomføringsvilje.

Langsiktig eierskap

– Dette er en historisk avtale som gir Aker Kværner langsiktighet på eiersiden og som bidrar til en nasjonal forankring av sterke norske kompetansemiljøer, sa nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen på pressekonferansen i dag.

Ros til tillitsvalgte

På pressekonferansen i morges, ga konsernsjef i Aker ASA, Leif-Arne Langøy, mye ros til de tillitsvalgte, og spesielt konserntillitsvalgt Atle Tranøy.

– I Aker har vi alltid jobbet tett med de ansatte med omstillinger og tilpasninger. Det er et av de konkurransefortrinnene vi har. I den sammenheng burde alle sammen være klar over den viktige rolle hovedtillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy og andre tillitsvalgte har spilt for å få til denne gode eierløsningen, sa Langøy.

Tranøy er pådriver

Han karakteriserte Tranøy som en pådriver helt siden løsningen med Hydro gikk i vasken før jul i fjor.

– Tranøy har vært en pådriver overfor oss som ledelse, men jeg tror også han har vært en pådriver overfor enkelte andre miljø, også staten. Han var med og fikk regjeringa til å se hvilke verdier Aker Kværner har for samfunnet, aksjonærer, kunder og samarbeidspartnere.

– Jeg er usedvanlig godt fornøyd i dag, og jeg kan leve med den rosen, sier Atle Tranøy til magasinett.no.

– Dette er et godt eksmpel på at den norske modellen, med samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse, fungerer. Nå tror jeg eierskapet til Aker Kværner er godt forankra, og jeg vil tro at heller ikke opposisjonen vil ha noe mot statens engasjement.

LO og Fellesforbundet er fornøyd

LO-leder Roar Flåthen sier i en uttalelse at LO er fornøyd med at regjeringen viderefører en aktiv eierskapspolitikk gjennom å bidra til å sikre et langsiktig nasjonalt eierskap til Aker Kværner.

– Som et viktig teknologi- og industriselskap har Aker Kværner en strategisk betydning for nasjonal verdiskapning. En nasjonal forankring vil sikre ringvirkninger i bransjer der Norge har særlige gode forutsetninger og en videre utvikling av sterke norske kompetansemiljøer innenfor norsk leverandørindustri, sier Roar Flåthen.

– Dette bør være en gledens dag. Gjennom dette eierskapet og samarbeidet kan vi sikre en meget spennende utvikling for et av "lokomotivene" i norsk industri, sier Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen.

Statens inntreden i Aker Holding må godkjennes i Stortinget.

Annonse
Annonse