JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tok grep i kulissene

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy bekrefter overfor FriFagbevegelse.no at det var han som tok initiativet som fikk regjeringen til å gå aktivt inn i prosessen med å skape et nytt eierselskap for AkerKværner.

Det vakte en viss oppsikt da konsernsjef i Aker ASA, Leif-Arne Langøy, brukte mye tid på gi overstrømmende ros til Atle Tranøy under pressekonferansen i dag morges.

– I en fase etter at den industrielle løsningen med Hydro stoppet opp i desember i fjor, har Tranøy vært en spesielt god pådriver Han har vært en pådriver overfor oss som ledelse, men jeg tror også han har vært en pådriver overfor enkelte andre miljø også staten, sa Langøy blant annet.

Fikk regjeringen på banen

I ettertid viser det seg at direktøren hadde sjeldent god grunn til å skryte av den tillitsvalgte. Overfor friFagbevegelse.no bekrefter Tranøy at det var han som tok initiativ overfor regjeringen for å få den med som en aktiv medspiller i arbeidet med å få til det nye eierselskapet, som i morges ble presentert under navnet Aker Holding. Staten vil eie 30 prosent av aksjene i det nye selskapet.

Imponerende handlekraft

I dag er likevel direktøren og den tillitsvalgte mest opptatte av å skryte av næringsministeren g regjeringen.

Det er imponerende å se hvilken handlekraft regjeringa har vist i denne saka. Det er en handlekraft som overgår det vi hadde trodd, sa konsernsjef Leif-Arne Langøy på pressekonferansen i morges.

– Dette er et godt eksempel på at den norske modellen, med samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse, fungerer. Nå tror jeg eierskapet til Aker Kværner er godt forankra, og jeg vil tro at heller ikke opposisjonen vil ha noe mot statens engasjement, sa Atle Tranøy til Magasinett.org etter pressekonferansen.

Røkke-salg

Prosessen med å finne en ny eierløsning for AkerKværner skjøt fart da forhandlingene om et samarbeid med Hydro strandet i fjor høst. i januar i år ble spørsmålet ytterligere aktualisert da Kjell Inge Røkke reduserte Akers eierandel i selskapet fra 50,1 til 40,1 prosent.

Alt da var Atle Tranøy og andre tillitsvalgte aktive for å få myndighetene til å ta ansvar for at ikke konsernet til slutt endte på utenlandske hender. Men den gangen var ikke Tranøy veldig optimistisk med tanke på å få regjeringen til å gå aktivt inn på eiersiden i konsernet.

– Det er visst en ryggmargsrefleks også hos denne regjeringa at staten ikke kan kjøpe industriaksjer for å sikre norsk eierskap, sa Tranøy til Magasinett.org i januar i år.

Annonse
Annonse