JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Romania-avtale et uklokt valg

Hovedutvalget for LO-klubbene i Aker Kværner misliker den omstridte Romania-avtalen. - Vi syns det var et uklokt valg de tillitsvalgte i Aker Yards tok, sier Aker Kværners konserntillitsvalgt Atle Teigland til magasinett.org.

Aker-Yards-avtalen om bruk av rumenske verftsarbeidere i Norge har som kjent sørget for heftig debatt i Fellesforbundets organisasjon. Og ikke bare der. Også innenfor Aker ASA var de tillitsvalgte dypt uenige om å inngå en slik avtale.

Den innebærer blant annet at verftsarbeidere fra Aker Yards i Romania lønnes i samsvar med norsk tariffavtale når de jobber ved konsernets verft i Norge, men at 50 kroner timen trekkes til tiltak for alle ansatte i Romania (frivillig trekk til et fond).

Advarte Aker Yards` tillitsvalgte

Allerede da utkastet til avtalen ble diskutert i de tillitsvalgtes arbeidsutvalg i Aker ASA, advarte Aker Kværners folk sine kolleger fra Aker Yards mot å inngå avtalen, forteller konserntillitsvalgt i Aker Kværner, Atle Teigland. Men Romania-avtalen ble inngått likevel. Det ble ikke votert over avtaleutkastet, understreker Teigland overfor magasinett.org.

For bedre å kunne forstå sammenhengen, her en kort forklaring av eierforholdene på det daværende tidspunktet: både Aker Yards og Aker Kværner var da eid av Aker ASA. Aker Yards er nå solgt ut av Aker ASA.

Rykende uenige

– Det er ingen hemmelighet at vi var rykende uenige, men jeg understreker at vi ikke vil trekke motivene til de tillitsvalgte i Aker Yards i tvil, poengterer Atle Teigland.

– Hensikten er god, men vi mener altså at det var et uklokt valg, sier Aker Kværners konserntillitsvalgt.

Et eksempel for de useriøse?

Ifølge Atle Teigland er det særlig tre grunner for hvorfor de tillitsvalgte i Aker Kværner er sterkt imot Aker Yards` Romania-avtale:

- den åpner for at useriøse bedrifter inngår lignende avtaler som de tillitsvalgte ikke har kontroll over- en del av de ansattes lønn brukes til arbeidsmiljøtiltak som er bedriftens ansvar- det er juridisk tvilsomt med tanke på de rumenske arbeidernes individuelle rettigheter

– Vi mener at avtalen åpner dører som vi ikke ønsker å åpne. Trekket på 50 kroner timen utgjør 40 prosent av lønna. Hvor skal grensen gå? Ved 70, eller 100, spør Teigland retorisk.

– Ikke inngå tilsværende avtaler!

I en enstemmig vedtatt uttalelse nylig distanserte Hovedutvalget for LO-klubbene i Aker Kværner seg fra avtalen og understreket at Aker Kværner ikke er part i den eller på annen måte er omfattet av avtalen. Samtidig "fraråder hovedutvalget tillitsvalgte og klubber både i og utenfor Aker Kværner å inngå tilsvarende avtaler", heter det i uttalelsen.

Mange kritiske røster

Bakgrunnen for uttalelsen var blant annet at de tillitsvalgte i Aker Kværner fikk mange tilbakemeldinger fra både andre tillitsvalgte og egne medlemmer da avtalen ble kjent gjennom Magasinet for fagorganiserte. Svært mange var kritiske til Romania-avtalen til Aker Yards.

– Tilbakemeldingene var veldig klare. Medlemmene krevde at vi skulle tydeliggjøre vårt standpunkt - særlig fordi mange forveksler oss med Aker Yards. Det var viktig for oss å få fram at avtalen ikke gjaldt Aker Kværner, sier Teigland.

Annonse
Annonse