JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Begjærer allmenngjøring

Norsk Industri har sagt nei til en avtale med Fellesforbundet mot sosial dumping. Nå vil forbundet levere begjæringen om allmenngjøring for skips- og offshoreverftene i løpet av sommeren.

Avtalen skulle sikre ansatte hos underentreprenører og utleiebedrifter uten tariffavtale et minstenivå på lønns- og arbeidsvilkår. Så sent som i forrige måned så det ut som om avtalen skulle kunne undertegnes. Men slik gikk det ikke. Nylig fikk Fellesforbundets 1. nestleder Arve Bakke beskjed om at Norsk Industri trakk seg.

Ser seg ikke tjent med avtale

– Vi følte vel at vi ikke fikk nok ut av forhandlingene med Fellesforbundet, svarte Tore Sellæg, leder for Norsk Industris arbeidsgiveravdeling, da magasinett.org spurte etter årsaken for hvorfor avtalen gikk i vasken.

– Resultatet av samtalene var ikke av en slik art at vi så oss tjent med å inngå en slik avtale, finformulerte Sellæg.

Fellesforbundet er skuffet over at Norsk Industri har valgt å legge ballen død - særlig etter at arbeidsgivernes signaler ble oppfattet som positive helt til det siste. Inntil kontrabeskjeden kom via telefon.

Kamp mot sosial dumping

Bakgrunnen for kravet om en avtale mot sosial dumping er tilstandene i verfts- og offshorebransjen. Fellesforbundet krever ordnede forhold i en av landets mest tradisjonsrike og teknisk avanserte bransjer.

– Det er hårreisende, det som har skjedd etter den forrige EU-utvidelsen. Lønns- og arbeidsvilkår for innleide og underentreprenører er under enhver kritikk. Dette må vi få slutt på, og det så fort som mulig, sa Bakke da magasinett.org intervjuet ham i midten av januar.

Begjærer allmenngjøring

Fellesforbundet jobber nå for fullt med å forberede begjæringen om allmenngjøring. Rådgiver Kjell Skjærvø har fått beskjed om å ha begjæringen klar i løpet av sommeren slik at den kan sendes til Tariffnemnda (via LO).

Annonse
Annonse