JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobb og kreft fungerer bra

De fleste som rammes av kreft klarer seg bra økonomisk og på jobben, viser en stor Fafo-undersøkelse som ble presentert i dag.

sym@lomedia.no

Av de spurte i undersøkelsen svarer 90 prosent at de mestrer arbeidslivet sitt relativt godt, skriver Dagsavisen.

Kvinner har dobbelt så stor sjanse som menn for å falle ut av arbeidslivet på grunn av sykdommen, viser rapporten utført av Fafo, Høyskolen i Vestfold og Telemarksforskning.

Høyt utdannede som opplever høy kontroll over egen arbeidssituasjon og føler at de har stor støtte på arbeidsplassen, holder seg i større grad i jobb enn andre.

To av tre kreftrammede opplever at arbeidsgiver tar hensyn til sykdommen i planlegging av arbeidsoppgaver. Og at kolleger viser medfølelse og holder kontakt.

Dårligere økonomi

Men det er også negative funn i rapporten.

En av tre opplever at de får dårligere økonomi etter kreftdiagnosen. Og en av fire har problemer med å håndtere løpende eller uforutsette utgifter.

Det er særlig mennesker med lav utdanning, enslige og enslige forsørgere og de som står utenfor arbeidslivet som får økonomiske problemer.

Forskningsleder Tone Fløtten, sier at mange kreftsyke er bekymret for økonomien. Hun foreslår en tidskonto for syke.

- Selv om mange kreftrammede behandles i mer enn ett år, så varer sykepengeordningen bare ett år og de må over på rehabiliteringspenger som har mye lavere satser enn sykepenger. Man kunne lage en tidskontoordning slik at sykepengene kan strekkes ut i tid hvis man delvis er sykemeldt, foreslår Fløtten ifølge Dagsavisen.

Annonse
Annonse