JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever 1,3 millioner i lønn

Fellesforbundet har sendt et krav om lønnsetterbetaling på 1,3 millioner kroner for sju polske verftsarbeidere som har jobbet ved Kleven Verft.

Kravet rettes til det innleide polske firmaet som sparket de sju i forrige uke etter at arbeiderne hadde krevd lønn slik den sto i kontrakten. Det dreier seg om etterbetaling som strekker seg så langt tilbake som september i fjor. Samtidig fremmer forbundet også krav om utbetaling av feriepenger til de sju, melder Sunnmørsposten.

Krever avskjedigelsen trukket

Fellesforbundet krever dessuten at avskjedigelsen blir trukket tilbake.

– Hvis mennene skal sies opp, skal dette skje på saklig og riktig grunnlag. Det er helt uhørt hvis den blir stående. På dette området er kravet ufravikelig, sier Kjell Skjærvø, rådgiver i Fellesforbundet, som har engasjert seg i saken.

Mennene har jobbet for et polsk firma som har kontrakter med norske verft, skriver Sunnmørsposten. De sju har gjennom sitt firma jobbet på Kleven Verft siden september i fjor, opplyser Fellesforbundet. Den innleide polske bedriften har mer enn 50 arbeidere bare ved Kleven, sier forbundet til Sunnmørsposten.

Kontraktsbrudd

– Her er det gjentatte brudd på kontrakten mellom leiefirmaet og de ansatte, i tillegg til at vi i Fellesforbundet vurderer hele oppsigelsen som usaklig, sier rådgiver i Fellesforbundet, Kjell Skjærvø, til Sunnmørsposten.

Falske beskyldinger

Ifølge oppsigelsesbrevet de fikk levert i hånden, skal de være oppsagt for ikke å ha møtt på jobb, manglende respekt for arbeidsgiver og for å spre negative holdninger blant andre ansatte i firmaet. Tillitsvalgt ved Kleven verft, Olav Høydalsvik, sier at det ikke stemmer.

– Vi kan bekrefte at mennene det er snakk om møtte opp i garderoben om morgenen og var disponible de dagene de angivelig skulle ha skulket, påpeker klubblederen overfor Sunnmørsposten.

Kleven Verft misfornøyd?

Han legger til at såvidt han kjenner til har det vært et møte mellom verftet og leiefirmaet.

– Jeg forstår det slik at verftet ikke er spesielt glad for det som har skjedd, sier han til avisa.

Dumping av arbeidsfolk

– Dette kan ikke betegnes som noe annet en ren dumping av arbeidsfolk, sier Skjærvø. I kontrakten som mennene krevde oppfylt står det at de skulle jobbe i 168 timer pr. måned til en lønn av 11,68 Euro per time.

– Vi vet at de har jobbet over 300 timer i måneden og uten noen form for overtidsbetaling. De har fått utbetalt omkring 6,50 euro per time de har arbeidet (rundt 52 kroner), understreker Skjærvø overfor Sunnmørsposten.

Usikker situasjon

To av de polske arbeiderne har valgt å reise hjem til Polen. Fem sitter fortsatt på en campinghytte i Ulsteinvik og er fortvilet.

– Vi har lite penger og enda mindre å ta oss til før vi vet hva som skjer, sier de.

Mennene ble lørdag kastet ut av firmaets bolig og bor nå på en campinghytte et stykke unna. Jobbutsiktene i Polen er heller ikke spesielt lyse, skriver Sunnmørsposten videre.

– Vi regner med å bli svartelistet hos polske arbeidsgivere som følge av dette, sier en av mennene.

Brudd på polske bestemmelser

I starten av uka begynte Fellesforbundet å nøste opp i saken. Etter et møte på forbundets kontor i Ulsteinvik, førte til at de polske arbeiderne som nå er medlemmer i Fellesforbundet vil få saken sin fulgt opp fra Norge.

Forbundet hadde "alliert seg" med tolk og en polsk advokat som per telefon vurderte de juridiske sidene av saken ut fra polsk lovgivning. I følge Skjærvø sier advokaten at dette er et klart brudd på polske bestemmelser og at hun vil ta saken til retten om nødvendig.

Kontakt med polsk firma

Firmaet det er snakk om er polsk, men opererer i Norge i samarbeid med et norsk firma, med kontor i Stavanger. Fellesforbundets advokat i Polen har vært i kontakt med bedriften i Polen, uten at det kom til noen minnelig løsning etter det første møtet.

Annonse

Flere saker

Annonse