JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Klarsignal til Goliat-utbygging

Regjeringen skal angivelig planlegge å godkjenne utbygging av Goliat-feltet i Barentshavet. Gasskraftverket vil i tillegg være uten CO2-rensing.

Det er oljeselskapet ENI som etter planen skal få grønt lys til å starte utbyggingen av Goliat-feltet, skriver Bergens Tidende.

Utslippet i forbindelse med produksjonen vil bli på inntil 180.000 tonn CO2 i året. Det tilsvarer utslippet fra 64.000 biler.

Kritikk

Om det skulle ende med godkjenning av utbyggingen, betyr det at regjeringen åpner det første olje- feltet i Barentshavet for produksjon til tross for kritikken om at oljevernberedskapen er for dårlig.

Det vil også bety at strømforsyningen til produksjonsplattformen delvis sikres gjennom bygging av et gasskraftverk uten CO2-rensing på plattformen, får Bergens Tidende bekreftet fra en sentral regjeringskilde.

Liv Monica Bargem Stubholt (Sp), statssekretær i Olje- og energidepartementet, vil ikke kommentere de konkrete opplysningene, men sier på generelt grunnlag at Goliat er en viktig beslutning.

Beredskap

– I prosessen har det vært tett kontakt med lisenshaver. De er meget godt kjent med hva regjeringen særlig vil vektlegge: Styrket oljevernberedskap, elektrifisering, lokale ringvirkninger og varige arbeidsplasser, samt sikkerhets og personrisiko på grunn av de krevende forholdene i Barentshavet, sier statssekretæren.

SV-kilder på Stortinget er ifølge avisen svært overrasket over opplysningene. De trodde det var enighet om å skyve på beslutningen til etter valget.

Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom mener at en eventuell utbygging av Goliat-feltet er forkastelig.

– Det viser at regjeringen blåser både i miljøet og sin egen forvaltningsplan for Barentshavet. Jeg fatter heller ikke hvordan de skal kunne forsvare dette i en klimasammenheng, sier Gjærum. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse