JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange kom til Raja

En engasjert kronprins satt på første benk da advokat og venstrepolitiker Abid Q. Raja inviterte til dialogmøte mellom muslimer, jøder og homofile på Litteraturhuset i Oslo søndag.

– Jeg er her for å lytte og lære, samtidig som jeg vil vise at jeg har respekt for de forskjellige meningene i samfunnet, sa kronprins Haakon i en kort kommentar etter møtet.

Kronprinsen mener at prosjekter som slike dialogmøter kan føre til noe positivt, og at de ulike gruppene kan forstå hverandre bedre.

– Jeg tror vi har mer som samler enn som splitter, sier han.

Wergelandssalen på Litteraturhuset var stappfull under møtet. Mange måtte stå langs veggene, mens andre valgte å følge debatten på TV-skjerm fra et annet lokale i huset. En rekke kjendiser var til stede, blant dem Åsne Seierstad – med baby, Carl-Erik Grimstad, Petter Nome og Hilde Hummelvoll.

I panelet satt blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og PST-sjef Jørn Holme.

Rasende innlegg

Britiske Ed Husein, som har skrevet boka «Islamisten», innledet sitt hovedinnlegg med å kritisere arrangøren for å gi taletid til den ekstreme islamisten Muhammed Ali Chisti, som holdt et rasende innlegg om «Hvorfor jeg hater jøder».

– Det er farlig å gi mikrofonen til folk som hører hjemme i rennesteinen. Denne feilen gjorde britene på 1990-tallet, og vi vet hva det førte til, sa Husein, som sammenlignet Chisti med nynazistene.

– Dem gir man ikke en talerstol til.

Ed Husein ble islamistisk fundamentalist i 16-årsalderen, men fem år senere tok han sterk avstand fra sine synspunkter.

Chisti ble for øvrig møtt med sterk buing fra salen under sitt flammende innlegg mot jødene, der han blant annet antydet at de sto bak både angrepet mot tvillingtårnene i USA og hotellet i Mumbai.

Abid Raja viste til ytringsfriheten og forsvarte Chistis rett til å tale som han gjorde, og utenriksminister Støre ga Raja honnør for å gi Chisti ordet.

– Det er håp for ham, men det er lite håp for meningene hans, sa Støre.

Få i Norge

PST-sjefen Jørn Holme prøvde å avdramatisere den siste tidens debatt om radikal islamisme i Norge.

– Det er et svært lite antall som overvåkes nå i forhold til tidligere års «mappepersoner», sa Holme og fortalte at det bare er rundt 200 personer i Norge som PST ønsker å holde et ekstra øye med.

– Jeg ble mest lei meg da jeg hørte Chisti, slike innlegg er demotiverende for enhver dialog og bare trist, sa Holme.

Han var redd for at «vi vil miste hodet» hvis det kommer et terrorangrep mot Norge, som er en ung flerkulturell nasjon. Et slikt angrep kan føre til masse fordommer og usikkerhet som igjen kan føre til hat.

– Terror handler om politikk, ikke om uenighet mellom religioner. Ikke glem det, la han til.

Uro

Berit Reisel, psykolog og styreleder i Holocaust-senteret, fortalte at jødene i Norge er urolige ved tanken på den tilsynelatende voksende antisemittismen.

– Vi er en liten gruppe, bare 1.200 i Norge, og på grunn av trusler fra ekstreme miljøer, må vi nå gjennom sperringer for å komme til synagogen, til barnehagen og til aldershjemmet, sa Reisel, som understreket at det var en flott opplevelse å se den sterke reaksjonen fra salen under Chistis innlegg.

En ung jødisk gutt kom med en henstilling til Chisti om å tenke seg om:

– Du skaper redsel hos oss jøder, og du sårer oss, sa han med skjelvende stemme. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse