JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyesterett ga LO medhold

De to yrkesskadeforsikringsselskapene Les Mutuelles du Mans Assrances og ACE European Group forsøkte å slippe unna saksomkostninger til fagorganiserte. Fellesforbundet skulle betale selv. Nå har Høyesterett avgjort at selskapene må punge ut.

torgny.hasaas@lomedia.no

I to ulike yrkesskadesaker har de to forsikringsselskapene blitt dømt til å betale erstatning til to ulike medlemmer av Fellesforbundet. Som medlem av Fellesforbundet har de fått juridisk bistand av LOs juridiske kontor.

I de to sakene har det blitt utbetalt henholdsvis 250 000 og nesten 1,5 millioner kroner i erstatning, men forsikringsselskapet har ment at de ikke skulle ha dekket sine utgifter til juridisk bistand fordi Fellesforbundet har dekket disse utgiftene. For den ene saken dreide seg om 73 000 kroner, i den andre 88 500 kroner.

Saken har tidligere vært behandlet i Inderøy tingrett. I oktober var den oppe i Frostating lagmannsrett som dømte de to forsikringsselskapene til å betale. De ga seg ikke og anket saken inn for Høyesterett. De har nå avvist saken og dommen fra lagmannsretten er rettskraftig.

– For oss er dette helt sentralt, og kunne medført store konsekvenser for rettshjelpstilbudet om dommen hadde blitt stående, sier nestleder i LOs juridiske avdeling Håkon Angell til frifagbevegelse.no.

– Vi var ikke svært bekymret for å tape saken, men det er godt å få stadfestet dette prinsippet enda en gang. Det som er interessant er at også Statens pensjonskasse har forsøkt seg på noe tilsvarende. De har nå trukket saken, sier Angell.

– Hvilke konsekvenser ville en fellende dom ha hatt?

– Enten måtte vi ha skjøvet disse utgiftene over på medlemmene. Det vil si høyere kontingent, eller så ville vi ha vært nødt til å kutte i rettshjelpstilbudet, svarer han.

Annonse
Annonse