JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Homonettverk i IF Metall

Det svenske industriarbeiderforbundet IF Metall vil starte et eget nettverk blant sine homofile medlemmer.

Da forbundsleder Stefan Löfven i IF Metall fikk høre om det internasjonale nettverket av homofile i Volvo-konsernet under Pride-festivalen i Sverige nylig, lovet han at IF Metall skulle lage et tilsvarende nettverk. Det skriver Dagens Arbete på sine nettsider.

90 prosent i skapet

Volvo-arbeider Hans Karjalainen tok initiativ til et nettverket av homofile ansatte i konsernet i 2005 fordi han mente det var behov for at denne gruppen støttet hverandre i det mannsdominerte industrimiljøet i konsernet. Et femtitalls Volvo-arbeidere verden over er medlemmer av Karlainens nettverk. Nitti prosent av dem har ikke fortalt sine kolleger om sin seksuelle legning.

– Gjennom nettverket håper vi å kunne løfte fram temaet på arbeidsplassen, sier Karjalainen til Dagens Arbete.

Kurs

Forbundsleder Löfven vil starte et lignende nettverk for alle homofile som er medlemmer i forbundet. IF Metall vil satse på kursing for å hjelpe homofile på arbeidsplassene. Alle ansatte på forbundskontoret skal ha gjennomgått slike kurs, nå står forbundsstyret, foreningsledere og lokale tillitsvalgte for tur, skriver DA.

Ingen i Volvo Norge

Ifølge Karjalainen er ingen nordmenn ansatt i Volvo medlemmer i nettverket. Heller ikke Lasse Lilleødegaard, sekretær i Fellesforbundet med ansvar for biloverenskomsten, har hørt om nettverket.

– Volvo er jo heller ikke like store i Norge som i Sverige, minner han om.

Likstillingsutvalg

Eli Ljunggren er forbundssekretær i Fellesforbundet, og var fram til fusjonen 1. juni leder i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.

– Vi må diskutere om et nettverk er et godt verktøy i arbeidet mot diskriminering av homofile i arbeidslivet. Det kommer an på hvordan det organiseres, sier hun.

Ljunggren viser til at flere fagforeninger har sendt inn forslag til landsmøtet om å opprette et likestillingsutvalg i forbundet. Forbundssekretæren tror negative holdninger til homofile er mer utbredt i industrien enn i hotell- og restaurantbransjen.

Annonse
Annonse