JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hoteller ber om tariffavtale

Sortland Hotell ba Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) om tariffavtale etter å ha fått flere meldinger fra fagbevegelsen om at hotellet ikke var aktuelt å bruke uten at avtaleverket var på plass. Flere hoteller gjør det samme.

Fagforbundet skriver på sine nettsider at takket være press fra sin avdeling i Nordland, ble det inngått tariffavtale mellom et av hotellene i fylket og HRAF, nå Fellesforbundet.

Klar beskjed

– Vi kjøper ikke gummistrikk uten at vi har sjekka om de vi kjøper av har tariffavtale, sier Svein Møllersen, opplæringsansvarlig i Fagforbundet Nordland.

Møllersen var i ferd med å bestille et ukeskurs ved Sortland Hotell, men oppdaget at hotellet ikke hadde tariffavtale. Da ga han beskjed til hotelledelsen om at hotellet ikke var aktuelt å bruke uten at de ansattes rettigheter var ivaretatt.

Trygghet

Sortland Hotell mottok flere slike beskjeder, bekrefter Inger Anne Hellmann. Derfor tok hun kontakt med HRAF for å be om tariffavtale. Der fikk hun beskjed om at flere måtte være organisert for at en slik avtale kunne inngås. Da klubben telte tre medlemmer, kom avtalen på plass.

– Jeg har vært organisert i alle år, forteller Eldrid Nilsen, som jobber på hotellet.

– Tidligere hadde vi tariffavtale, men den forsvant da det kom inn en ny eier for få år siden, sier hun.

Nilsen understreker at de hele tiden har fått det de har krav på, men at hun er glad for den sikkerheten er tariffavtale gir.

Flere eksempler

Lillian Søttar er leder i hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Nordre Nordland. Hun forteller at de nå har fått større ressurser til å besøke bedrifter for å informere om fagorganisering.

– Vi har ikke hatt et fungerende tillitsvalgtapparat i Lofoten og Vesterålen på mange år, beklager hun.

Søttar kjenner også til et lignende tilfelle fra Bodø, hvor hotelledelsen ba om tariffavtale for ikke å gå glipp av en så stor kunde som fagbevegelsen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de ansatte ikke er mer interessert i ordnede lønns- og arbeidsvilkår, sier Søttar.

Må organisere bedre

Forbundssekretær Eli Ljunggren i Fellesforbundet bekrefter at flere hoteller landet over tar kontakt med forbundet for å få tariffavtale.

– Vi har en utfordring i å organisere bedre, erkjenner hun.

– Nå som vi er en del av Fellesforbundet med et mye større apparat, bør vi være i stand til å rekruttere flere medlemmer, sier hun.

Ljunggren peker på at forbundet er nøye med å ha nok organiserte før de inngår tariffavtaler.

– Når vi forbereder konflikt må vi være i stand til å ramme hotellene slik at de må stenge. Vi har sett eksempler på det motsatte flere ganger, sier hun.

Annonse
Annonse